Vesti

0

Traže odlazak azilanata

Autor: IJ

Izvor: Beta/Novi Magazin

Traže odlazak azilanata

Protest u Banji Koviljači, u kojoj živi oko 6.000 ljudi, organizovala je grupa građana, a zatraženo je i izmeštanje Centra za azil, u kome ima mesta za stotinak azilanata.

Prema podacima policije u Loznici, trenutno je van Centra za azil u Banji Koviljači, više od 2.500 azilanata iz Afrike i Azije.

Neposredni povod za protest je to što su petorica imigranata iz Avganistana osumnjičeni da su pre nekoliko dana silovali britansku državljanku.

Skup simboličnog naziva "Ko je sledeći" počeo je u minut do 12.

Upućen je javni poziv ministru unutrašnjih poslova Ivicu Dačiću i komesaru za izbeglice Srbije Vladimiru Cuciću da dođu u Banju Koviljaču i sa meštanima razgovaraju o rešavanju tog problema. Dogovoreno je da roditelji, zbog sigurnosti, od sutra ne puštaju decu u školu.

Na transparentima je, između ostalog, pisalo "Dačiću, bio si na otvaranju Centra, dođi i na zatvaranje", "Bezbedan život za našu decu", "Koviljača nije na
prodaju".

U Banji Koviljači je od jutra bio primetan veći broj policajaca, a za vreme trajanja  mitinga, od podneva do 14 časova, bili su stacionairani i pripadnici Intreventne jedinice, ali je skup protekao bez incidenata.

Lokalne vlasti u Banji Koviljači su se u nekoliko navrata za pomoć u rešenju tog problema obraćale Komesarijatu za izbeglice Srbije i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali rešenja nije bilo.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je pre nekoliko dana da će policija učiniti sve da obezbedi javni red i mir u Banji Koviljači, ali da je Srbija u obavezi da obezbedi prihvatilište za azilante.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR