Papandreu: Neophodan politički konsenzus

Tanjug

05. 11. 2011. u 11:41

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je da je neophodan politički konsezus kako bi se izbegli izbori i zaštitilo članstvo Grčke u zoni evra

ATINA - Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je danas, pred početak razgovora sa predsednikom Karolosom Papuljasom o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, da je neophodan politički konsezus kako bi se izbegli izbori i zaštitilo članstvo Grčke u zoni evra.

"Moj cilj je da se hitno formira vlada nacionalnog jedinstva", rekao je Papandreu novinarima po dolasku u predsedničku palatu, gde je započeo razgovor sa Papuljasom iza zatvorenih vrata, javio je Rojters.

Vlada je sinoć tesnom većinom preživela glasanje u parlamentu - među 298 prisutnih poslanika, od ukupno 300, za vladu su glasala 153 poslanika, dok je protiv bilo njih 145. Sinoćna debata u parlamentu pred glasanje predstavljala je kulminaciju burne sedmice za Grčku koja je počela pozivom grčkog premijera da se održi referendum o paketu pomoći EU koji je izazvao revolt u njegovoj partiji, reagovanja pojedinih lidera članica EU i haos na finansijskim tržištima.

Analitičari ocenjuju da je Papandreu sinoć ostvario Pirovu pobedu i da je u izgledu kraj njegove vlasti koju je pred glasanje i sam nagovestio, ukazujući na spremnost na formiranje nove vlade, koja će imati široku podršku i ne isključuje promenu na položaju premijera.

Rojters piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da je ministar finansija Evangelos Venizelos dobio podršku lidera pojedinih manjih stranaka da podrži novu koaliciju na čijem bi se čelu on nalazio kao premijer.

Nova vlada bi sazvala izbore u roku od nekoliko meseci nakon što se obezbedi paket međunarodne pomoći, navode isti izvori. U međuvremenu, opozicioni lider Antonis Samaras pozvao je ranije danas da se organizuju prevremeni izbori.

SAMARAS TRAŽI OSTAVKU PAPANDREUA I IZBORE

LIDER grčke opozicije Antonis Samaras ponovio je danas zahtev za prevremene izbore i ostavku premijera Jorgosa Papandreua, koji je nešto ranije izjavio da je neophodan politički konsenzus kako bi se izbegli izbori i zaštitilo članstvo Grčke u zoni evra.

Samaras, šef stranke Nova demokratija, rekao je i da će nastaviti da podržava ideju o kratkotrajnoj koalicionoj vladi, koja bi vodila zemlju do izbora, s ciljem da za Grčku obezbedi saglasnost parlamenta za spas evrozone.

Samaras je rekao i da glasanje treba da bude održano do početka decembra, što je scenario koji je Papandreu ocenio kao "karastrofalan".

"Insistiramo na svom pozivu na prevremene izbore. Naša ponuda ostaje na stolu", istakao je Samaras u televizijskom obraćanju.

On je odbio da eksplicitno kaže da li će se priključiti pregovorima o formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja bi sprovela širok plan EU za spas Grčke. Samaras je rekao da će prihvatiti plan, ali ne i propratne mere štednje koje Papandreu smatra neophodnim.

U međuvremenu, kabinet predsednika saopštio je da će se Papuljas sutra sastati sa Samarasom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

pera

05.11.2011. 12:48

A sta je mislila Nemacka ,da ce USA (i naravno G Britanija) posle povlacenja baza i da ih pusti da se sire po ujedinjenoj evropi? A sta je mislila Francuska da je dovoljno da udje u NATO i da je to dovoljno da sa Nemackom se dogovore(protiv G Britanije)? Pa sve ovo je vec davno apsolvirala G Britanija ,sa celim Balkanom (i Turskom). MMF je u Americi ,ne u Bavarskoj. Tek ces se cudis...