Knjiga „Stevan Doronjski – Odbrana autonomije Vojvodine“, autora Dimitrija Boarova i Ranka Končara, predstavljena je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.


– Reč je o knjizi koja je ne samo biografija Doronjskog, već je to knjiga koja osvetljava period socijalističke Jugoslavije, kojem u našoj istoriografiji nije posvećeno dovoljno pažnje – rekao je na promociji istoričar Slobodan Bjelica.

Recenzent knjige Aleksandar Kasaš rekao je da je pitanje autonomije Vojvodine „bilo i ostalo važno“ i ocenio da je to i političko i ekonomsko pitanje. On je objasnio da su se autori oslanjali na istorijsku građu i na direktne dnevničke beleške Doronjskog.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da u Vojvodini nije stvar u „separatizmu“, već u želji Vojvodine i Vojvođana da budu saslušani, da imaju uticaja na državnu politiku u zajednici u kojoj se nalaze.

– Vojvođani ne žele da budu provincijalizovani, a pogotovo ne žele da budu ekonomski raubovani – kazao je Boarov.

Istoričar Ranko Končar rekao je da je Vojvodina jedini deo jugoslovenske države koji posle 1945. godine ekonomski zaostaje.

– Prvo zbog svoje ekonomske strukture, odnosno zbog poljoprivrede, a potom zbog toga što je ona bila žitnica Jugoslavije, pa se zbog toga u nju ne ulaže. Drugo, Vojvodina je potpuno lišena svake industrijalizacije – kazao je Končar.

Stevan Doronjski (1919 – 1981) bio je visoki funkcioner u bivšoj SFRJ. Bio je, između ostalog, član Predsedništva SFRJ i predsednik Vlade Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari