Suđenje Sanaderu: Ko je uzimao proviziju

J. KNEŽEVIĆ

03. 11. 2011. u 09:37

Na suđenju bivšem hrvatskom premijeru potvrđeno da je provizije bilo, ali ne i ko je uzeo. Ivu Sanadera najviše boli što se izruguju njegovom ratnom vojnom činu

ZAGREB
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

Ivo Sanader pred tročlanim većem Županijskog suda u Zagrebu, u čevrtak je na direktno pitanje sudije Ivana Turudića oseća li se krivim za optužnicu da je dobio proviziju od Hipo banke, kratko odgovorio: “Ne”. “Sa indignacijom i gnušanjem odbacujem da sam ratni profiter”, kazao je Sanader.

U velikoj sudnici u samom centru Zagreba Sanader se pojavio u 9.30, obučen u crno odelo, a zbog ozlede noge oslanjao se na štaku. Stalno je u ruci držao zelenu fasciklu, a za vreme čitanja optužnice pravio je beleške. Niko od članova porodice Ive Sanadera nije bio na suđenju.

SLIKE UPITAN koliko vredi kolekcija njegovih slika, Ivo Sanader je rekao da misli oko 150.000 evra, ali da nije stručnjak da procenjuje zbirku.

“Nisam ratni heroj, ali nisam ni profiter. Čin pukovnika mi je dodelio Franjo Tuđman 1993. a sudelovao sam u pregovorima o razmeni zarobljenika sa zamenikom generala Mladića”, rekao je Sanader pred sudijama.

Bivši premijer tvrdi da se tendenciozno zanemaruje činjenica da je u Austriji u “slučaju Hipo” bio svedok, a ne okrivljeni, a da nijedan svedok u Austriji nije tvrdio da je banka njemu dala proviziju, osim jednog nepouzdanog - koji je stalno menjao iskaze.

Uskok tereti Sanadera da je primio gotovo pola miliona evra provizije od Hipo banke, a da je isplaćena preko izvesnog Eugena Lakse. Navodno je prvo tražio osam odsto, a pristao na pet. Sudski veštak ustanovio je da potpis na potvrdi o preuzimanju novca zapravo nije Laksin.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović odbacio je tvrdnje da je reč o ratnom profiterstvu. “Sanader nije bio glavni pregovarač, već je to bio Mate Granić, tadašnji šef diplomatije. Granić je vodio sve poslove oko kredita koji je Hipo banka dala Hrvatskoj za kupnju ambasada”.

I Sanaderovi advokati se slažu da je provizija isplaćena, ali da nema nikakvih dokaza da ju je dobio Ivo Sanader, tada zamenik šefa diplomatije. Po njima, ta funkcija mu nije ni omogućavala da donosi odluke o kreditima, a još manje da obeća banci da će imati povlašćeni status u Hrvatskoj.

Mate Granić, bivši šef diplomatije, pojaviće se na sudu kao svedok sledeće nedelje.

Prodanović je kazao da je Sanadera zabolelo što su mu se izrugivali zbog čina pukovnika. “Nije stekao čin u loži splitskog pozorišta. Obavljao je u ratu odgovorne dužnosti u Dalmaciji”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije