Kultura

Sreda, 02.11.2011.

15:17

Gonkur za profesora biologije

Aleksi Ženi (Alexis Jenni), 48-godišnji profesor biologije u srednjoj školi, ovogodišnji je dobitnik nagrade Gonkur, najznačajnijeg francuskog književnog priznanja koje mu je dodeljeno za roman prvenac "L'art francais de la guerre" (Francusko umeće ratovanja).

Izvor: Tanjug

Default images

Reč je o avanturističkoj priči smeštenoj u doba francuskih kolonijalnih ratova u Alžiru i jugoistočnoj Aziji. Kako prenose agencije, ime dobitnika tradicionalno je saopšteno u restoranu "Druan" u Parizu. Nagrada je prestižnog karaktera budući da dolazi sa čekom od svega 10 evra, ali se nagrađeni romani obično prodaju u tiražu od 400.000 primeraka.

Prošle godine nagradu je osvojio trenutno najpoznatiji francuski pisac Mišel Uelbek za satirični roman "La carte et le territoire" (Mapa i teritorija). Među dobitnicima ove nagrade su i Marsel Prust, Simon de Bovoar i Margerit Diras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: