Za ubistvo policajca, Stevanoviću 20 godina zatvora

Tanjug

31. 10. 2011. u 16:22

Viši sud osudio je na 20 godina zatvora Milorada Stevanovića, zbog ubistva policajca Aleksandra Otaševića. Majka policajca: Očekivala sam višu kaznu. Tužilaštvo zadovoljno presudom

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu osudio je na 20 godina zatvora Milorada Stevanovića (22) zbog krivičnog dela teško ubistvo, jer je 2. maja 2008. pregazio saobraćajnog policajca Aleksandra Otaševića (26), koji je pokušavao da ga zaustavi.

Vozeći bez dozvole i položenog vozačkog ispita, on je "mercedesom" pri brzini od 130 kilometara na čas, na Starom obrenovačkom putu, naleteo na Otaševića i naneo mu smrtonosne povrede od kojih je nekoliko dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Stevanoviću je presudom produžen pritvor u kom boravi već tri i po godine, koje će mu biti uračunate u kaznu.

Više javno tužilaštvo i Stefanović imaju pravo da ulože žalbu na tu presudu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Sudija Maja Ilić rekla je, obrazlažući presudu, da je sudsko veće prilikom odmeravnja kazne cenilo kao olakšavajuće okolnosti to što je Stevanović u vreme izvršenja dela imao 19 godina i što nije ranije bio osuđivan. Ona je napomenula da je za to krivičnodelo zaprećana kazna od 10 do 30, odnosno 40 godina zatvora.

Kao otežavajuću okolnost sud je imao u vidu to što je Stevanović delo izvršio bahato.

"Ovo što ste uradili bilo je bahato i nedopustivo. Vi stoga, morate da izvučete pouke", rekla je sudija obraćajući se Stevanoviću.

Sudsko veće smatra, rekla je sudija, da je Stevanović delo izvršio sa eventualnim umišljajem, jer čak i da je znao da će da udari policajca on ne bi stao.

"Iako niste položili vozački ispit znali ste saobraćajne propise. Vi ste pametan dečko i logički zaklučivanjem kada ste videli policajca mogli ste da shvatite da vas on zaustavlja. Ali vama je cilj bio samo da pobegnete sa tog mesta, što ste i dokazali posle gaženja Otaševića", napomenula je sudija obraćajući se Stevanoviću.

Stevanović je proglašen krivim jer je svojim "mercedesom 190" vozeći 130 kilometara na čas na Starom obrenovačkom putu, nedaleko od restorana "Lovačka noć", naleteo na Otaševića i naneo mu smrtonosne povrede od kojih je nekoliko dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Otašević je, pokušao da zaustavi "mercedes", ali je Stevanović samo projurio i udario ga.

Policajac je, posle nesreće, primljen u Urgentni centar sa kontuzijom mozga, prelomom kostiju čela i lica, kao i leve butne kosti i desne potkolenice.

*****
OTAŠEVIĆEVA MAJKA OČEKIVALA VIŠU KAZNU ZA UBICU SINA

Majka ubijenog policajca Snežana Otašević nije zadovoljna presudom kojom je Milorad Stevanović osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva njenog sina.

"Ova presuda nije u redu. Ja sam očekivala da će dobiti više", rekla je ona novinarima ispred Palate pravde.

*****
TUŽILAŠTVO ZADOVOLJNO PRESUDOM

Republičko javno Tužilaštvo pozdravilo je presudu Višeg suda u Beogradu koji je na 20 godina zatvora osudio Milorada Stevanovića.


"Tužilaštvo pozdravlja odluku suda i izražava stav da je kazna primerena i adekvatna stepenu iskazane društvene opasnosti počinioca krivičnog dela Stevanović Milorada", izjavio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

*****

ADVOKAT: SUD PODLEGAO PRITISCIMA MEDIJA

Advokat Vladan Vukčević najavio je žalbu na presudu kojom je njegov branjenik Milorad Stevanović osuđen na 20 godina zatvora.

On smatra da je sud podlegao medijiskim pritiscima, povlačili paralele između tog događaja i drugih nedavnih tragičnih događaja u vezi sa ubistvima policajcima, ocenivši da ono što je Stevanović izvršio nije trebalo kvalifikovati kao krivično delo teško ubistvo, već kao znatno blaže delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

bager

31.10.2011. 20:56

@šaljivdzija - neka mu brzo prodje ali bez smanjenja kazne,,rec je rec,,data od suda,,20 celih u bajbokani

Charly-Beograd

31.10.2011. 18:04

Podratovski sindrom iz Bosne i Kosova gde je moglo da se puca a da se prodje bez kazne.

Angkor

31.10.2011. 18:11

Misljenja sam da je kazna mala, kao i da se sa smesnim presudama treba prestati kako bi se uveo red u sve posto kod nas gotovo nista ne funkcionise kako treba. Jako je tuzna situacija je da je jedna moja drugarica poginula greskom vozaca u kolima u kojim se vozila, drugi saputnik prelom kljucne kosti, da je vozac bio pod uticajem alkohola, vozio vise nego duplo vise od ogranicenja i za to je dobio dve ipo godine, a izasao posle dve. Ali vozac, ima roditelje koji imaju para i stvar zavrsena.Tuzno

Arsenije Crna Gora

31.10.2011. 18:28

malo je to za ovoga,treba ga povest na drugo ljepse mjesto jer sta ce bit kad on izadje za 20 godina,ma amerika je zakon sto se toga tice,odma bi se znala njegova sudbina bez suda... e to treba i kod nas da uvedu za ubistva,silovanje,dileri,pedofili itd itd

Apis

31.10.2011. 18:52

"Tužilaštvo pozdravlja odluku suda i izražava stav da je kazna primerena i adekvatna stepenu iskazane društvene opasnosti počinioca krivičnog dela Stevanović Milorada"?! Pitao bih javnog tuzioca i njegovog potparola da im je kojim slucajem njihovo dete tako hladnokrvno ubijeno dali bi i onda podrzali ovakvu presudu !!! Po misljenu advokata koji zastupa ubicu to je trebalo da kfalifikovati kao znatno blaze delo ! Iz tih reci se vidi zasto su advokati "omiljeni" svuda u svetu !

sas

31.10.2011. 18:58

Otasevici su jako Crnogorsko pleme Ocigledno se vidi! Za pokolj Norveske omladine (broj sami znate) covek dobi 30 godina robije .

ivan

31.10.2011. 20:10

@sas - Zato sto je kod njih inace zakon dosta blazi. Kod nas bi za onu decu dobio verovatno 40 godina, sto je maksimalna kazna, dok u Kaliforniji gasnu komoru, to su te neke neshvatljive razlike.

Umereni optimista

31.10.2011. 19:34

U Americi bi dobio dozivotnu robiju i sto je najvaznije uzeli bi mu imovinu da se nadoknadi familija ubijenog. Sta ako je taj poginuli jedini zaradjivao za vecu familiju ? Zato predlog bahatim ljudima, nemojte ici nigde odavde, tamo vas ceka pakao. Ovde mozes da radis sta hoces i ako neubijes nekoga takoreci nema kazni. Kazne su pravljene za korupciju pa recimo kazna iznosi od napr. 1 god do 15 pa koliko das, zna se godina koliko kosta.

Predrag Zdrale

31.10.2011. 19:48

Kazna je prevelika zato sto taj mladic nije imao nameru da ubije. Ne moze za ovo biti ista kazna kao kad neko pistoljem ili sekirom ubije coveka iz zasede ili u snu. Da se razumemo, zao mi je policajca ali ovde se radi o saobracajnoj nesreci.

boksi

31.10.2011. 20:52

Svako ubistvo(namerno), treba da bude osudjeno smrtnom kaznom. Ali Zena za proneveru 10miliona Eura, dobila godinu kucnog pritvora. ispade da je ovaj policajac drzavi vredeo najmanje 200.000.000E(majci sigurno mnogo vise). u sta cisto sumnjam. poenta je da ako imate novac necete robijati, a ako ga nemate, neka vam se Bog smiluje u tom zatvoru. Inace bolje i smrtna kazna nego lezati 20 godina u srpskom zatvoru gde su uslovi zivota ne prihvatljivi ni za pacove a kamoli ljude.

mile

31.10.2011. 20:55

Policajec sigurno nije imao tablicu pa je hteo na ulucu,zao meje porodice ali on je bio mnogo drzak i previse hrabar u uniformi. Neka mu laka zemlja a kolege neka upotrebe tablicu za zaustavljanje ako znaju propise ili zasto je nose.

malo je dobio

31.10.2011. 21:46

trebao je da dobije 40 za takvo delo i da shvati i on o njemu slicni da policajci ili pesaci nisu ni cunjevi pa ako ih zakacis zakacis.....samo zestokim kaznama ovakve stvari ce se izbeci u nasem drustvu....

belgradewave

01.11.2011. 09:16

Mnogo mi je žao svih poginulih u saobraćajnim nesrećama, ali kao što sam naziv kaže to su nesreće, a ne ubistva.Znam da je teško izgubiti dete, neverovatno teško, ali koliko Vas što komentarišete bar jednom nije selo pijano za volan. Nemojte da se lažemo.... Može to svakome da se desi. 20 godina zatvora neće vratiti nečije dete, a upropastiće život još jedne porodice.

sale

01.11.2011. 10:33

kada gradjanin usmrti policajca dobije 20godina zatvora,a kada policajac ubije gradjanina dobije 13 godina zatvora. gde je tu pravda?

Sale

01.11.2011. 11:31

Sve bahate uza zid i po kratkom postupku. Ako ista mrzim, to su bahati ljudi i siledzije. Pa da vidimo sledecu "facu" kako ce da poteze limuzinu preko 200, jos bez dozvole.

Dzimi

02.11.2011. 11:32

Za francuza 240 a za Srbina(policajca) iza koga ostaje zena i troje dece samo 20 o.O