Vehabije: Sveti rat po svaku cenu

E. V. N.

31. 10. 2011. u 15:07

Sve veća opasnost od ekstremnih vehabija, kojima je terorizam postao jedino sredstvo obračunavanja. Vehabije regruti za belu Al kaidu

Napad teroriste Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu, ponovo je alarmirao na opasnost od radikalnog vehabizma na našim prostorima.

Ovoga puta, za razliku od prethodnih incidenata proteklih godina u Bosni, Sandžaku, na severu Crne Gore i Kosovu, pucnji u diplomatsko predstavništvo, i to ne bilo čije, u federalnoj prestonici BiH - osvetljen je velikim reflektorima. I kvalifikovan kako i zaslužuje - kao terorizam.

Jašareviću, kome branioci pokušavaju da isposluju neuračunljivost, Okružno tužilaštvo u Sarajevu naložilo je pritvor od 30 dana. Uhapšena su i dva njegova pomagača i privođeni njegovi jataci iz Gornje Maoče, gde je ovaj Novopazarac našao utočište. Nađeni su oružje, uniforme i druga oprema. Locirana su mesta u kome su ekstremne vehabije našli utočišta. U saradnji policijskih i obaveštajnih službi u regionu, istražuje se, i dalje, sve što bi poslužilo akciji suzbijanja mreže radikalnih vehabija i njihove povezanosti sa terorizmom. U akciju su se uključili i inspektori FBI, koji će, kako je najavljeno "sprovesti istragu o šteti nastaloj na zgradi ambasade".

Ovaj poslednji teroristički napad ekstremnog vehabije iznova nameće pitanje koliko je jaka njihova mreža, dokle seže i ko povlači konce?

- Nema sumnje da su vehabistički pokreti u našem regionu veoma jaki - tvrdi Dževad Galijašević, dugogodišnji istraživač vehabija, njihove organizacije i učenja. - Pripadaju ekstremnom islamu, koji je posledica dovođenja mudžahedina u Bosnu, na početku rata. Oni su pokušali da uspostave svoj red, svoj zakon. Šerijatsko pravo. Vehabijske zajednice su izolovane, ne otvaraju se za pripadnike drugih naroda i drugih vera, čak u neke njihove sredine ne zalazi ni policija. Od mudžahedina su preuzeli terorizam kao jedino sredstvo obračuna. I sveti rat (džihad) po svaku cenu.

OD NINAJE DO SARAJEVAOD otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji, iznad Novog Pazara, hapšenja nekoliko grupa ekstremista, obračuna sa policijom u selu Trnava i ubistva Ismaila Prentića, pokret vehabija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, brojao je, po nekim procemana od 700 do 1.000 mahom mlađih ljudi. I rapidno se povećavao. Mnogi su tada, verujući da je pokret "čist" i da njegovi članovi verno slede Muhamedov put, puštali su duge brade i skraćivali pantalone. Neki su prisiljavali supruge i članove porodica da ih slede, a neki su pokušavali da u džamijama, svađajući se i tukući sa drugim vernicima, zavedu red i nametnu svoj način molitve. U poslednjih nekoliko godina vehabije u Sandžaku više nisu "vidljive" kao ranije, manje ih je na ulicama, manje u džamijama. Nema incidenata, a nije zabeležen nijedan sukob sa drugim vernicima niti sa policijom. Pokret, naravno, nije ugašen. A ekstremisti su, kako je nedavno izjavio direktor srpske policije Milorad Veljović, pod kontrolom.

Takvih sredina ponajviše ima u Bosni: okolina Travnika, Zenice, Žepča, Brčkog, Bugojna. Ali i na teritoriji Kosova: u Prizrenu, Srbici, Južnoj Mitrovici, kao i na području Sandžaka i dela Crne Gore sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, oko Plava, Bijelog Polja i Rožaja.

Stručnjaci upozoravaju da se iz ovih sredina, uz pomoć vehabijskih centara u zapadnoj Evropi, ekstremne vehabije regrutuju za belu Al kaidu.

- Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je vehabija u kojoj zajednici, i u kom broju, procenjuje se da ih u Bosni i Hercegovini ima oko 3.000 i činjenica je da su neki od njih sve prisutniji u terorističkim napadima, ne samo u našem regionu, nego u čitavom svetu - kaže Galijašević.

- Nažalost, u Bosni i Hercegovini su se celu deceniju oglušivali o upozorenja da će mudžahedini, koji su udarili temelje vehabizmu doći glave onima koji su ih doveli.

Vlado Azinović, stručnjak za terorizam, smatra da jačanje militantnih vehabija u regionu iazaziva zabrinutost Zapada, da bi jugoistočna Evropa mogla da postane plodno tle za teroriste.

Podsetimo se samo slučaja kosovskog Albanca, inače sledbenika radikalnog islama, koji je, u proleće, ubio dvojicu američkih vojnika na frankfurtskom aerodromu.

Konci ovakvih akcija, upućuju stručnjaci, sasvim je sigurno, ne vuku se ni u Sarajevu, ni na Kosovu, ni u Novom Pazaru, Plavu ili Rožajama. Vehabijama sa prostora bivše Jugoslavije upravljaju, ponajviše ekstremni muslimani iz Beča, koji se okupljaju u džamiji Sahab. Ova džamija, koja je okupljala radikalne vehabije, bila je trn u oku i austrijskim vlastima. One su hodžu Nedžada Balkana, koji je sebe nazivao Ebu Mohamedom, okarakterisale kao ekstremnog "verskog vođu". A, kao glavni protagonista vehabizma u Bosni pominje se Hafiz Muhamed Fadil Porča, imam samostalnog dženata u Beču. U izveštaju Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji, pre tri godine, posebno je naglašeno da deo bosanske dijaspore u toj zemlji "ima grupacije" koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".

Islamski vernici koji ne slede vehabije i koji ih smatraju "velikim problemom muhamedanske vere", ograđuju se od njihovog radikalizma. Odgovorni su za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu i podmetanje auto-bombe u Mostaru, od kojih su povređeni i pripadnici istog naroda kome pripadaju i napadači.

- To je izazvalo ogorčenje među bošnjačkim narodom, koji se u većini ograđuje od vehabija - kaže profesor Jasmin Beganović iz Sarajeva. - Nije dobro što se ovaj teroristički akt nije predupredio, a mogao je. Svi smo znali kakvo zlo mogu da izazovu sledbenici mudžahedina. Sad smo, ponovo, u celom svetu, zbog toga na crnoj listi.


VEHABIJE U CRNOJ GORI

Malo je onih koji imaju tačan podatak koliko vehabija deluje u Crnoj Gori. Agencija za nacionalnu bezbednost tvrdi da je registrovala nešto više od sto islamskih ekstremista. A reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kaže da se "broj kreće od 150 do 200, a ponekad i više". Mada su svi, koji pomno prate ovaj "pokret", saglasni da su ovo rigidno učenje islama uvezli imami koji su studirali u Saudijskoj Arabiji, u kojoj je vehabizam i zvanično učenje.

Primenjivali su ga tako što su ponekad znali da išamaraju vernike, ali i imame. Stišali su se, posle jednog takvog incidenta, kada je imam iz Lozane kod Bijelog Polja, posle prebijanja završio u bolnici, kao i jedan njegov kolega iz Rožaja, koga je vehabija "malčice reckao" nožem.

Sličnih incidenata bilo je i u Plavu i u Rožajama, najjačim uporištima vehabija, ali i u Ulcinju, gde su, najčešće gostovale vehabije iz Novog Pazara. U Plavu je, svojevremeno, redovni učesnik "islamskih omladinskih susreta" bio vehabija Ismail Prentić, likvidiran u sukobu sa policijom na planini Ninaja.

*****

STANISLAV ČAĐO: OZBILJNO UPOZORENJE

Ovaj teroristički napad imaće ozbiljne bezbednosne reperkusije ne samo unutar ove zemlje već i regije, ali i šire. Ovo je ozbiljno upozorenje da u borbi protiv terorizma nešto ne štima u ovoj zemlji. To je ono primarno što me zanima, rekao je u ponedeljak za "Novosti" Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS.

* Zašto se, po vašem mišljenju, dogodio teroristički napad u Sarajevu?

- U Federaciji postoji pogrešno shvatanje da postoje teroristi koji su nam simpatični i za koje imamo određena razumevanja, i oni koji to nisu. Tada imamo stvaran problem i taj problem u ovoj zemlji odavno je prisutan. Ako ignorišete činjenicu da je MUP RS odgovoran za bezbednost na polovini zemlje, i pravite predstavu o sebi kao faktoru koji je ključan u tom smislu, kao što to uporno pokušava Ministarstvo bezbednosti BiH i ako druge institucije ignorišu MUP RS, kao što to radi Obaveštajno-bezbednosna agencija, onda, naravno, da razumete da je to rezultat jedne smišljene politike.

* Iz Federacije BiH otvaraju priče o reformi policije.

- Reforma policije je za RS davno gotova stvar. I nemamo se nameru vraćati unazad. Fokusirani smo na izgradnju policije RS kao savremene i profesionalne bezbednosne strukture, koja mora, a i može, da odgovori svim vrstama izazova.
(S. M.)

*****
SEAD PLOJOVIĆ: BRAĆU SAM UČIO DA MOLE, A NE DA PUCAJU

Sead Plojović, koga bosanske bezbednosne službe smatraju instruktorom koji je obučavao Mevlida Jašarevića, pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, tokom njihovih brojnih susreta u Gornjoj Maoči, izjavio je da je "braću" učio da mole, a ne da pucaju.

Plojović je zagrebačkom "Jutarnjem listu" rekao da Jašarevića ne poznaje dobro, da ga je, kako je rekao, možda susreto na "druženjima" u Maoči.

Plojović, koga istraga opisuje kao majstora borilačkih veština koji obučava "braću" u Gornjoj Maoči, je demantovao bilo kakvu povezanost sa teroristima.

On za sebe kaže da je "običan čovek" koji se borilačkim veštinama davno bavio.

"Prestao sam pre šest godina, a ako je Mevlid dolazio u klub na trening, onda je dolazio drugim danima. Tamo ga nikad nisam sreo", tvrdi Plojvoić i dodaje da ga policija nakon napada u Sarajevu nije kontaktirala.

On je priznao da je ranije bio na razgovoru u policiji zbog vere, ali da, kada su, kako je rekao, videli da sam običan čovek koji je išao u školu, plaća porez i da je normalno služio vojsku, više ga nisu kontaktirali.

Plojović, inače, rođeni Novopazarac, kaže da je ljut zbog toga što mu se ime povlači po medijima.

Prema podacima istražitelja koji tragaju za Seadom Plojovićem, prenosi "Jutarnji list", on se povezuje s Islamskim centrom u Beču u sklopu kojega su delovala i da radikalna imama, Nedžad Balkan i Muhamed Foča.

Oni su, dodaje se, poznati po sukobu s umerenim islamistima u BiH, te polemikama s reis-ul-ulemom Mustafom Cerićem.

*****
VEHABIJE IZ GORNJE MAOČE SE OGRADILE OD JAŠAREVIĆA

Nusret Imamović, koji se smatra neformalnim vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ogradio se od napada na ambasadu SAD u Sarajevu, na koju je u petak pucao pripadnik te zajednice Novopazarac Melvid Jašarević.

Imamović je, prema zapisima objavljenim na "Ju tjubu" koje prenosi sarajevski portal "Sarajevo-X.com", kazao da "oni ne pozivaju ljude da čine nasilje".

"Ovaj postupak je neispravan. Mi ga ne podržavamo. Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može se naći ni opravdanje pred Alahom Subhane Ve Teala", rekao je Imamović.

On ističe da "besciljno krvoproliće nije propisano verom, već da je verom propisan džihad, a to je, kako je rekao, borba na Alahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vere.

"Taj džihad mora biti biti javna i obznanjena borba od poznate legalne strane poznatom neprijatelju sa poznatim ciljevima i uslovima", kazao je Imamović i dodao da "Poslanik nikada nije organizovao niti vodio bilo kakav tajni džihad".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Ma,sta mi rece?

31.10.2011. 15:46

Dobro ti Seade znas cemu si ga poducavao,ne pravi se lud...Nego,sto ga nagovori da puca na svoje?

MatijaBG

31.10.2011. 15:53

Vera je odavno postala ispolitizirana i koristi se u svrhu etnickog ciscenja i stvaranja kvazidrzavica.Zalosno je da upravo oni koji se najvise pozivaju na Pravoslavlje,Islam,Svetu stolicu,najvise obiluju mrznjom i najvise na ovim komentarima pozivaju na lincovanja.To sto se neko prekrsti kad god prodje pored Crkve,sto je u BG doslo sa traktorima,ranije to nije postojalao,upravo takvih se treba najvise paziti.Vera i Bog zive u srcu i molitvi,a Crkva,Dzamija...odavno predstavljaju formalnost!

sreto

31.10.2011. 18:03

@MatijaBG - Nevjerovatno! ali MatijaBG u ovom komentaru imas dosta istine (ali ne potpuno) Dosta je zla pocinjeno, i jos se cini u ime religije. Trebao si navest da oni ljudi ( kako ti rece ) sto su stigli u Beograd na Traktorima, i jesu protjerani sa svojih ognjista uz pomoc VATIKANSKE SVETE STOLICE.

боле

31.10.2011. 23:34

@MatijaBG - Мешате веру и религију. Исто вам је са правдом и законом. Немају додирних тачака.

HRVATSKI BOJOVNIK

01.11.2011. 12:34

@MatijaBG - Ljudi koji su stigli u BG traktorima su policija i vojska tzv. SAO Krajine. Naoružani i vojno sposobni , bili su izmanipulirani i žrtvovani od BG da bi danas postojala kakva takva Srbska zajednica van Srbije tj, RS. Mogli su se sami braniti, mogla su im pomoći braća iz RS , mogao im je pomoći BG. Od tri opcije sjeli su u traktore i pobjegli .Humano preseljenje ,termin koji se spominjao 90-ih trebali su izvesti Srbi iz HR i naseliti Kosovo. Vuk sit ovce ko ovce.

CipiRipi

01.11.2011. 18:10

@MatijaBG - Auuu, tebe je gadno strefilo u isto mesto ko ovog nesrećnog vehabiju. U glavu!

predrag

31.10.2011. 17:38

Ne znam zasto tolika prasina .Pa ljudi moji ako neko u sred bijela dana ide kroz grad sa "kalasnjikovom" tome mora da sve koze nisu na broju.Ok mozda ga je neko "napalio" da to uradi .Vrlo moguce .Ali da je taj covjek normalan -sigurno nije

Salih

31.10.2011. 20:22

@predrag - Svaka cast Predrag.Lepo je videti da ima ljudi koji i u ovakvim situacijama traze pravdu i ne pozivaju samo na linc i mrznju.A ocigledno je da je u nesreci bila sreca pa tip nije otvorio rafal da ubija sve iz reda kao pojedini sto urade u americkim skolama ili pojedini ljudi ubiju svoju familiju itd.Jednostavno ima ljudi koji postanu nenormalni

idi begaj

01.11.2011. 11:27

@predrag - To si u pravu...taj ludak nema naciju,to je(ne znam sta da napisem a da me administrator ne skine),to nije ni Musliman ni Srbin,to je dalabu

sreto

31.10.2011. 17:46

Vjerujem da ga nisu tako poducavali (da puca u prazno) On "senlucio" pored Autobusa, ko da americki Ambasador dolazi na posao gradskim saobracajem.

CipiRipi

31.10.2011. 18:15

Ovaj sud za njega ne postoji. Kad je umro Tito a pioniri i skojevci se još uvek rađaju!

brko

31.10.2011. 18:36

Ljudi moji, islamski terorist iz Srbije??? gdje je i bio kamp radikalnih sotona sa bradama i podrezanim hlačama (hvala bogu valjda ga više nema ),vehabijski instruktor živi u Zagrebu??? Što ćemo sve trpjeti, da li je to demokracija? Vehabija iz G. Maoče, BiH, na državnoj televiziji kaže da su kršćani sinovi majmuna i svinje te da će sabljom doći u Rim i staviti zastavu islama...Dokle?

Dragi

01.11.2011. 02:38

@brko - Brko, "to je nama naša borba dala", ali ne da imamo Tita za maršala, već da imamo takvu "demokratiju".Šta smo tražili, sada imamo. I sada možemo da vidimo kakvi smo bili kreteni i za čega smo se borili.

ceklin

01.11.2011. 14:23

@brko - Stara poslovica kaze;"dok se dvojica svadjaju treci se smije" Tako je i sada.Dok su se Hrvati i Srbi svadjali ili se svadjaju medjusobno,islamska republika cveta i prijeti Hriscanstvu.Poturica gori od Turcina,bilo i bit ce.Stvaranjem vjestacke nacije "Bosnjak"stvoren je prvi korak ka radikalizaciji islama na prostorima bivse Jug.Kada bi mladji tzv Bosnjaci znali ko su i sta su ,ne bi dozvolili da se sa njima toliko manipulise.Sto se tice Beca,u njemu postoje 44 dzamije i veliki islamski centa

MatijaBG

31.10.2011. 21:23

NATO pakt ima najbolji lek za Vehabijski "sveti rat"......nestrpljiv sam da se igrica iz Libije preseli malo istocnije,za pocetak Sirija,pa malo Iran,a kao desert Severna Koreja.Jeste da tamo nisu Vehabije,ali gadno prkose.

dan osman

31.10.2011. 22:12

@MatijaBG - ma šta pričaš zar ne vidiš da se povlaće iz Avganistana. Ubijaju ih ko glinene golubove.

DJ

01.11.2011. 10:03

@MatijaBG - Ti si isti kao ovaj Jašarević, kada možeš da napišeš ovakvu glupost.Samo što ne znaš da koristiš pušku.

dzoniba

01.11.2011. 10:19

@Тони Цвитаницх - Jos jako kratko...a i kad se Republika Srpska spoji sa nama, i Hrvati ce uzeti svoj deo....vi se jedna izmisljena nacija i to ce te uskoro osetiti na svojoj kozi

huso

01.11.2011. 11:03

u sarajevu bi jedan a u beogradu na stotine ,,terorista,,zapali ambasadu amerike pa nikom nista,valja to ponekad zbog osiguranja da se naplati.

Vladimir

01.11.2011. 14:04

@huso - Ovi u Beogradu su imali veliki razlog (mada ih ne opravdavam) .... u Sarajevu nisu ... baš nisu ...

MEXO

01.11.2011. 11:58

hapsimo neprijatelje neprijatelja,za racun nasih neprijatelja?!Samo u Srbiji.............

bivsi Sarajlija

01.11.2011. 12:11

Dok u sarajevu postoje; izetbegovic , silajdjic. ganic, ceric .. bice vehabija pa vi sada pisite sta hocete, lupajte minuse, i sta god vam volja !!!

arnulf arun

01.11.2011. 13:21

Pucanje uz Merlina!Na najpopularnijoj društvenoj mreži Fejsbuku Mevlid Jašarević ima stranicu pod nazivom „Jer ja znam zašto“, koju je „lajkovalo“ više od 250 ljudi. Postavljen je i snimak Jašarevićevog „pohoda“ na ambasadu u Sarajevu, koju prati muzika grupe Merlin....vazno je da nama Dino peva u Begesu. Blago nama.

Jovan

01.11.2011. 17:00

Ovaj teroristicki događaj i odnos SIPA,OBA i drugih policijskih struktura u BiH vrlo jasno govori da su ovo više agencije politickog a ne bezbjednosnog tipa.Najbitnije od svega je da Republika Srpska iz ovoga događaja moze izvući zaključak da mora očuvati samostalnost MUP-a RS, te raditi na njegovom usavršavanju.