Ponedeljak, 31.10.2011.

07:35

Od danas sedam milijardi ljudi

Rođenje sedmomilijarditog ljudskog stanovnika na Zemlji obeležava se danas širom sveta pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

Demografi nisu sigurni u kom trenutku će planetarna populacija dostići ovaj broj.

Organizacija Ujedinjenih nacija je uoči obeležavanja ovog događaja saopštila da će broj stanovnika na Zemlji do 2.100. godine narasti na 10, a možda i 15 milijardi ljudi ukoliko stope rađanja samo malo premaše očekivane.

UN su uzele današnji dan da simbolično obeleže dolazak bebe koja će biti sedmomilijarditi stanovnik planete i ta titula se dodeljuje - u svakoj zemlji posebno, ponegde uz veliko slavlje, ali i sporove.

Kako javlja agencija Asošiejted pres, UN su priznale da se za sedmomilijarditu bebu uzme Danika Mej Kamaćo, koja se rodila u Manili na Filipinima u dva minuta pre ponoći. Lekari kažu da je to bilo dovoljno blizu da se računa kao da je rođena u ponedeljak.

U Rusiji, koja se prostire na devet vremenskih zona, na pomolu je, međutim, ozbiljan spor u vezi sa određivanjem sedmomilijarditog stanovnika, jer su se pojavile dve bebe kandidata na suprotnim krajevima ove ogromne države, javljaju ruski mediji.

U gradu Kalinjingradu, zapadnoj ruskoj enklavi na Baltičkom moru, rođen je mali Petja, visok 50 centimetara i težak 3,6 kilograma.

Roditelji su dobili sertifikat da je rođen na "Dan 7 milijardi", u skladu sa rešenjem odgovarajuće agencije UN.

Međutim, odmah je izbio spor jer se na ruskom Dalekom istoku, u gradu Petrovskom na Kamčatki, rodio mali Aleksandar u 00.19 po lokalnom vremenu. Njegovi roditelji smatraju da je njihov Aleksaška u velikoj prednosti od devet sati s obzirom na vremensku zonu u kojoj je rođen.

Oni su dobili sertifikat o rođenju, a opštinske vlasti u Petrovskom su im čak dodelile stan.

Aleksandrovi roditelji kažu da će, ako treba, ići i na sud da dokažu da je njihovo dete sedmomilijarditi stanovnik na Zemlji.

Skoro 10 miliona u Srbiji sa Kosovom?

Britanska televizijska stanica BBC na stranici svog veb ajta posvećenoj rođenju sedmomilijarditog ljudskog stanovnika Zemlje procenjuje, između ostalog, da u Srbiji živi više od 9 miliona i 800 000 stanovnika. Mapa koja prati informaciju prikazuje teritoriju Srbije koja uključuje i Kosovo.

Na toj stranici se takođe procenjuje da se u Srbiji u svakom satu rodi prosečno 13 osoba, koliko prosečno i umre.

Šestomilijarditi stanovnik rodio se u BiH

Zanimljivo je da su petomilijarditi i šestomilijarditi stanovnici Zemlje rođeni upravo na prostoru bivše SFRJ. Šestomilijarditi Zemljanin Adnan Mević, sada dvanaestogodišnjak, rođen je u Sarajevu 12. oktobra 1999.

U porodilištu je tada pripremljena velika ceremonija, a kumovao mu je tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan. Globalno, prvi put je proslavljeno rođenje petomilijarditog stanovnika Zemlje u julu 1987, i to u Zagrebu. Tada se u Petrovoj bolnici rodio Matej Gašpar. Dve godine kasnije taj datum proglašen je danom svetskog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: