Capital.ba

Promocija zajedničkog izdanja poštanske marke „Fridtjof Nansen – 150 godina od rođenja“

28.10.2011. / 10:27

SARAJEVO, Promocija poštanske marke „Fridtjof Nansen – 150 godina od rođenja“ održana je juče u hotelu „Bosnia“, u Sarajevu. Marka je zajedničko izdanje javnih poštanskih operatera BiH, Pošta Srpske a.d. Banjaluka, Hrvatske Pošte Mostar i BH Pošte Sarajevo, a izdata je na inicijativu Ministarstva inostranih poslova BiH.

Promociju prigodnog izdanja poštanske marke, izdate u čast velikog istraživača, političara i diplomate, organizovao je Nansen dijalog centar BiH. Zajedničkim izdanjem marke sa Nansenovim likom, slavimo prije svega njegov život u kojem se zalagao za mir, za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo, povodom čega mu je dvadesetih godina prošlog vijeka uručena i Nobelova nagrada za mir.  Tri poštanska operatera Bosne i Hercegovine svakako znaju koliko je bitan mir, zajedništvo, međusobno uvažavanje, te poštivanje prava. Danas, kada smo zajedničkim snagama istakli Nansenov rad, mislili smo prije svega na spas koji je svojim humanitarnim radom pružio hiljadama ugroženih. Nažalost, mi koji živimo na ovim prostorima, znamo koliko je u strašnim vremenima bitna ruka spasa. Nadamo se da su poštanski operateri u BiH, ovim zajedničkim izdanjem, poslali jasnu poruku javnosti, a istovremeno podržali i rad Nansen dijalog centra BiH, koji promoviše dijalog između različitih grupa, s ciljem rješavanja konflikta mirnim putem.
Svečanoj promociji prisustvovali su direktori javnih poštanskih operatera BiH, Željko Gugić (HP Mostar), Mujo Butković (BH Pošta Sarajevo), te direktor Pošta Srpske, Jasminka Krivokuća, koja je ovom prilikom, Njenoj ekselenciji ambasadoru Kraljevine Norveške, En Vibek Lilo (Anne Vibeke Lilloe), uručila poštansku marku „Fridtjof Nansen“ te prigodni koverat.  Dizajn prigodnog zajedničkog izdanja uradili su dizajneri Pošta Srpske Nebojša Đumić i Božidar Došenović, koverat prvog dana (FDC) kolege iz BH Pošte, a prigodni žig izdanja izrađen je u HP Mostar. Marka je štampana u šalterskom tabaku 8+1, nominalne vrijednosti 1.50 KM, sa 300 komada prigodnih koverata. Tiraž marke je 15 000 serija.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!