• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rektor apeluje na državu, studenti uporni

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je danas studente da prekinu sa protestima, a državu da, ukoliko do toga ne dođe, uvede red. Studenti kažu da ne prekidaju proteste dok ne dobiju pismenu potvrdu o ispunjenju njihovih zahteva.

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili silom, to nije moj posao", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Rektoratu UB, dodajući da je njegov posao da drži nastavu.

Kovačević je na konferenciji za novinare u Rektoratu Univerziteta rekao da su studenti i nastavnici Filološkog fakulteta zapravo taoci, a da vlasnik imovine, država, ne reaguje na to.

Studenti su izjavili da će Filološki i Filozofski fakultet biti blokirani sve dok studentski plenumi ne dobiju pisane potvrde i garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Kako su naveli predstavnici plenuma na oba fakulteta, studentima se "podmeće papir" na kojem stoji da Ministarstvo prosvete nešto preporučuje, a nema nikakve garancije da će fakulteti na to i pristati.

Rektor Kovačević je rekao da je na Filološkom fakultetu naneta velika materijalna šteta i da će one koji su je napravili "sudski ganjati" da je nadoknade.

"Neću podnositi krivične prijave ali ću tražiti da nadoknade svu materijalnu štetu", kazao je Kovačević.

Rektor je izjavio da je grupa od 50 "bezimenih", nazivajući sebe "plenumom", blokirala rad tog fakulteta i ugrozilo nastavu i bezbednost, zbog čega ih moli da napuste tuđu imovinu.

Kovačević je rekao da su legalni studentski predstavnici, zastupnici interesa svih 200.000 visokoškolaca u Srbiji, podneli zahteve koji su rešeni na zadovoljavajući način.

Druga grupa od njih 50 je podnela slične zahteve, ali i one koje je nemoguće rešiti, pre svega sociološke i političke prirode, kao što je borba protiv globalizacije, izjavio je Kovačević.

Rektor je rekao da Univerzitet ne može da garantuje bezbednost studenata i nastavnika na Filološkom fakultetu, kao i da će biti ugrožena i sama akademska godina ako blokada potraje još 15 dana.

Prema njegovim rečima, na fakultet se unosi alkohol "i nešto jače", kao i noževi, a bilo je dojava o postavljenoj bombi, zbog čega se ne može garantovati bezbednost ni studentima, ni profesorima.

Kažu da su levičari, što nije problem, ali i ja sam u duši levičar, pa zbog toga ne blokiram fakultet, izjavio je Kovačević i dodao da je zahtev za besplatno školovanje nemoguće ispuniti, ali da se ove godine neće povećavati školarine.

Predstavnik plenuma Filološkog fakulteta odgvorio je u izjavi beti da ova izjava rektora o nanetoj šteti na fakultetu "pokušaj da se sabotira protest.

"Mi se ne ponašamo huliganski. Prema informacijama koje imam do sada nije pričinjena nikakva materijalna šteta, ako se utvrdi da se tako nešto, ipak, dogodilo spremni smo da tu štetu nadoknadimo", kazao je predstavnik plenuma Filološkog fakulteta.

Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš kazala je da profesori dolaze na Fakultet i pokušavaju da održe nastavu, ali da im to ne dozvoljava grupa od oko 50 onih koji od 17. oktobra blokiraju fakultet.

Ona je navela da se iz učionica u kojima se drže predavanja iznose klupe, pale i gase svetla, viče preko megafona.

"Želja većine studenata je da se održava nastava a o tome svedoče pune slušaonice", rekla je ona podsetivši da je fakultet zapravo već ispunio sve studentske zahteve.

Dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijeveć kazala je da je pored blokade nastave na tom fakultetu situacija u toj ustanovi ipak drugačija u odnosu na Filološki jer, kako je navela, studenti poštuju kućni red i ne ugrožavaju imovinu.

"U skladu sa mogućnostima organizujemo predavanja i rad službi fakulteta", kazala je Dimitrijević i navela da će Fakulet u skorije vreme razmotriti kako će biti nadoknađena izgubljena predavanja.

Studenti još od 17. oktobra blokiraju Filološki fakultet, dok su studenti Filozofskog blokadu počeli tri dana kasnije.

Studenti zahtevaju odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image