Četvrtak, 27.10.2011.

11:34

Kosor: Pokrenuta istraga protiv HDZ

Predsednica HDZ-a i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila da je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta istraga u okviru istrage o crnim fondovima.

Izvor: Beta

Default images

"To je izuzetno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih i možda je ovo poslednja stranica puta koji prolazimo od 1. jula 2009, otkada sam preuzela stranku. Ovaj trenutak, međutim, neće ni za milimetar poljuljati našu borbu protiv korupcije i kriminala", rekla je Kosorova na stranačkoj konferenciji za novinare.

Na pitanje hoće li podneti ostavku iz moralnih razloga budući da je pod istragom njena predsednička kampanja iz 2005, Kosorova je odgovorila da su to nagađanja. Potvrdila je, međutim, da je pod istragom nekoliko osoba, među kojima i bivši predsednik stranke i premijer Ivo Sanader.

Ona je ocenila da je reč o još jednom pokušaju rušenja vladajuće stranke, ali je istakla da se partija ne boji procesa i da su svi njeni članovi spremni da daju iskaz o tome kako se stranka finansirala.

Premijerka je upitala i kako je moguće da tako važne informacije saznaje iz medija i odakle cure informacije.

"Uspešna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore s EU, a mnogi to žele da pretvore u prah i pepeo. To im nećemo dozovoliti", istakla je Kosorova, dodavši da je upravo HDZ poveo borbu protiv korupcije.
Ona je ponovila da je HDZ stranka "poštenih, 220.000 ponosnih i časnih ljudi".

Hrvatski mediji pišu da će USKOK istragu navodno proširiti i protiv bivšeg predsednika stranke Ive Sanadera, bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, a da su na spisku osumnjičenih i bivši glavni sekretar stranke Ivan Jarnjak i bivši portparol Ratko Maček.

Predsednica HDZ-a Jadranka Kosor navodno nije među osumnjičenima, ali je pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.
Ukupno se spominje iznos od oko 30 miliona kuna.

Prema navodima medija, USKOK optužbe zasniva na iskazima bivše blagajnice Branke Pavošević, donedavnog blagajnika stranke Mladena
Barišića i vlasnice Fimi-medije Nevenke Jurak.

Oni su istražiteljima opisali kako su u crnu stranačku blagajnu stizale milionske donacije, uglavnom od hrvatskih preduzetnika. Mediji su više puta pisali da se sprema podizanje optužnice protiv HDZ-a, i to samo mesec i po uoči planiranih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: