Vesti

0

Mirno na barikadama

Autor: ZM

Izvor: agencije/Novi magazin

Mirno na barikadama

Najviše građana je na barikadama u Jagnjenici i Zupču, na teritoriji opštine Zubin Potok, gde su jedinice Kfora u nekoliko navrata pokušale da uklone prepreku na putu.

Stanovništvu Zubinog Potoka na barikadama i ove noći pridružili su se građani drugih delova severa Kosova.

Građani su dežurali, u manjem broju, i na drugim barikadama u opštinama Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

U zgradi opštine Zvečan danas će u 14 časova, kao i svake srede u poslednjih mesec dana, biti održan koordinacioni sastanak predsednika opština sa predstavnicima međunarodnih misija.

Sastanku neće prisustvovati komandant Kfora Erhard Drevs, potvrdio je njegov portparol Uve Novicki, navodeći da će sastanak biti, kao i do sada, na "normalnom radnom nivou".

Novicki je podsetio da je stav Kfora - bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima Kfor, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Inače, predsednici opština su u pismu generalu Drevsu iskazali spremnost da Kforu omoguće slobodu kretanja za snabdevanje svojih jedinica, i istakli da se detalji mogu dogovoriti na ovom koordinacionom sastanku ili nekom drugom koji bi zakazao Kfor. Predsednici opština sa severa Kosova juče su naglasili da su spremni da omoguće slobodu kretanja Kforu, a što se Euleksa tiče od njega zahtevaju garancije da neće prevoziti kosovske carinike, niti da će raditi na uspostavljanju kosovskih institucija u ovom delu Kosova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR