Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Državna pomoć javnim preduzećima konačno pod kontrolom

Državna pomoć javnim preduzećima konačno pod kontrolom

Prvog januara 2012. trebalo bi da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju bude uvedena kontrola dodele državne pomoći preduzećima koja je Vlada Srbije označila kao preduzeća koja obavljaju delatnost od javnog interesa, izjavila je predsednica Komisije za kontrolu državne pomoći Inga Šuput Đurić.

175826_banjaluka01-ipa-fondovi-ilustracija
175826_banjaluka01-ipa-fondovi-ilustracija

Tada, kako je rekla u intervjuu za EurAktiv, ističe prelazni period od tri godine definisan Prelaznim trgovinskim sporazumom u kome je više od 30 preduzeća bilo izuzeto od primene propisa o kontroli državne pomoći.

Na listi preduzeća koja obavljaju delatnost od zajedničkog interesa, nalazi se više od trideset preduzeća medju kojima su velika javna preduzeća EPS, JAT, Srbijagas, Putevi Srbije, Tanjug i Resavica.

Šuput Đurić je najavila da Ministarstvo finansija priprema uredbu kojom će, izmedju ostalog, biti propisana pravila za dodelu državne pomoći javnim preduzećima koja je vlada svrstala u grupu preduzeća koja obavljaju delatnost od opšteg ekonomskog interesa.

"Nova Uredba će sigurno predvideti kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje visina naknade za pružanje usluga od opšteg ekonomskog interesa koja ne predstavlja državnu pomoć, pa se i ne prijavljuje Komisiji za kontrolu državne pomoći", navela je Šuput Đurić.

Ona je istakla da je u ovom trenutku preuranjeno komentarisanje posledica primene budućih kriterijuma na subvencionisanje pojedinih medijskih kuća.