• Search form

22.10.2011 | 22:45

Počinje 56. Sajam knjiga

Međunarodni Sajam knjiga, najveća manifestacija u izdavaštvu i kulturi uopšte u Beogradu, svečano počinje 23. oktobra, a narednih nedelju dana, pod sloganom “Knjige spajaju ljude”, predstaviće 817 izdavača iz 27 zemalja sveta, uz portugalski jezik u statusu počasnog gosta.

Sajam knjiga će otvoriti Svetislav Basara, srpski romansijer, esejista, satiričar i polemičar, a u ime počasnog gosta, prisutnima će se obratiti pisac Mija Koto iz Mozambika, jedan od najeminentnijih afričkih autora na portugalskom jeziku.

Počinje 56. Sajam knjiga

Međunarodni Sajam knjiga, najveća manifestacija u izdavaštvu i kulturi uopšte u Beogradu, svečano počinje 23. oktobra, a narednih nedelju dana, pod sloganom “Knjige spajaju ljude”, predstaviće 817 izdavača iz 27 zemalja sveta, uz portugalski jezik u statusu počasnog gosta.

Sajam knjiga će otvoriti Svetislav Basara, srpski romansijer, esejista, satiričar i polemičar, a u ime počasnog gosta, prisutnima će se obratiti pisac Mija Koto iz Mozambika, jedan od najeminentnijih afričkih autora na portugalskom jeziku.

Iako je svečano otvaranje u 18 sati u Hali 1 Beogradskog sajma, kapije će biti otvorene za posetioce već od 15 časova, a cena ulaznice je sto dinara.

S obzirom da portugalski jezik, kojim govori 250 miliona ljudi u svetu, ima status počasnog gosta, specijalno mesto na 56. Sajmu knjiga imaće osam luzofonih zemalja (Angola, Brazil, Gvineja Bisao, Zelenortska ostrva, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sao Tome e Prinsipe).

Angola, Brazil i Portugal, koji imaju ambasade u Srbiji, pripremaju u ime ostalih luzofonih zemalja raznoliki književni i kulturni program, uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti knjige i kulturu zemlje iz koje dolaze.

Među mnogobrojnim aktivnostima u vezi sa nastupom počasnog gosta, najavljeno je i učešće tima Drugi pogled i specijalna tura za gostujuće pisce koju 30. oktobra u 15 sati vode alternativni vodiči.

Alternativni vodič kroz “Antologiju portugalske kratke priče” naziv je aktivnosti koja se sprovodi u saradnji Centra za portugalski jezik i tima Drugi pogled. Povodom predstavljanja tog izdanja Zavoda za udžbenike, koje okuplja kratke pisane forme nastale na portugalskom jeziku, alternativni vodiči povešće zainteresovane slušaoce kroz svoju priču.

Na 56. Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Austrije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Irana, Japana, Kine, Rusije i Belorusije.

Kao i do sada, Sajam knjiga obuhvata predstavljanje pisaca, promocije, sajamski forum na aktuelne teme, radionice, izložbe i druge prateće programe.

Zajednički nastup imaće i ove godine EUNIC, odnosno četiri instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije u Beogradu: Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Gete institut i Institut Servantes. Upoznavanje publike sa zemljama i kulturama koje predstavljaju, odvijaće se kroz program koji sadrži “EUNIC - kviz” čiji će pobednici dobiti vredne nagrade, koncert na više jezika i ekološki atelje.

I ove godine zadržan je koncept prema kojem su po izložbe¬nim celinama razdvojeni izdavači od knjižara, pa će se u hali 1 Beogradskog sajma, pored štanda počasnog gosta, nalaziti domaći i stra¬ni izdavači isključivo sa sopstvenim izdanjima.

Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižari, biće u parteru hale 4, dok će na galeriji te hale biti antikvarne i korišćene knjige.

Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a, dok će se nacionalne prezentacije i strani izdavači, kao i izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature, nalaziti u hali 2a.

Izdavači će tradicionalno predstaviti nova izdanja i autore koji će gostovati na štandovima, razgovarati i potpisivati knjige.

Forum Sajma knjiga i ove godine pokreće važne strateške teme izdavaštva i književne produkcije, ali i teme fenomenologije knjige, odnosa knjige i medija, predstavljanja knjige u javnosti. Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, vruće teme i moguće polemike, biće održan svakog sajamskog dana u podne.

Ovogodišnje teme su: “Treba li knjizi PR?”, “Sufinansiranje izdavaštva:pomoć ili obmana?”, “Biblioteke budućnosti”, “Pravopis i pismenost” i “Elektronski svet knjige i informacija”.

Najavljen je i program “Ćaskaonice: Pekiću u čast” obuhvata razgovore o istoriji rata i zločina, sarkastičnim regionalnim istorijama i istorijama mašte i košmara.

Biće održane i popularne strip radionice - programi koji pokazuju kako književnost druguje sa (prividno) vanknjiževnim likovima uz podršku “stripadžija” iz zemlje i sveta.

Program “Poezija i okružje” dovodi nove pesničke prakse: živu pesničku reč i nove strategije u istraživanju odnosa jezika i sveta.
Biće održan i sedmi godišnji susret bibliotekara, a tema ove godine je “Novi Zakon o obaveznom primerku publikcije”.

Izložbeni program 56. Sajma knjiga obuhvata postavke počasnog gosta, kao i izložbe “Ivo Andrić”, “Branko Miljković”, “Tekelija”, “Česlav Miloš”, “Fotografije prvih izdanja knjiga Dositeja Obradovića”, “Slobodan Selenić”, “Borislav Pekić”, “Kultura ćirilice”, “Dani ćirilice”, “Tipografska škola ćirilice - Tipometar”, “Preobraženja - 20 godina” i “Ilustracije i stripovi”.

Školski dan biće 27. oktobra, a izdavači pripremaju posebno sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Porodični dani su 25. i 26. oktobra, što znači da će porodicama biti omogućeno da posete sajam knjiga uz posebne popuste.

I ove godine biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine i dečju knjigu.

Ovogodišnja novina je sistem ocenjivanja produkcije u kojem izdavači samim učešćem na Sajmu knjiga automatski konkurišu za nagrade, bez posebnog prijavljivanja.

Pored tradicionalnih nagrada za izdavaštvo, biće dodeljena i nagrada “Dositej Obradović” stranom izdavaču koji kontinuirano doprinosi objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Poslednjeg dana Sajma knjiga predstavnik luzofonih zemalja svečano će predati Otvorenu knjigu predstavniku Mađarske, zemlji koja će biti počasni gost 57. Sajma knjiga u Beogradu 2012. godine.

Cena ulaznica je ista kao prošle godine - pojedinačna je 250, a ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara.

Sajam knjiga traje ove godine dan duže, a i radno vreme je produženo za jedan sat (od 10 do 21 sat).

Sajam knjiga prostire se na površini od 30.091 bruto kvadratnih metara.

Sajt Sajma knjiga je www.beogradskisajamknjiga.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

*U PRILOGU - Prateći program 56. Sajma knjiga

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav