Vlast deset puta sama u Skupštini

S. S. R.

21. 10. 2011. u 20:46

Opozicija u ovom sazivu često napuštala salu i tražila prekid sednice zbog važnih događaja, ali nijednom nije uspela. Predsednica ima pravo da prekine svaku sednicu

POSLANICI opozicije desetak puta su tokom ovog saziva izlazili iz sale i tražili prekid sednice, najčešće zbog događaja na KiM. Ali, želje im nisu uslišene.

Poslovnik Skupštine daje mogućnost predsednici da prekine polemiku u raznim slučajevima, ukoliko parlament to zaključi. Do sada se dešavalo da su poslanici ranije odlazili kućama zbog nedostatka kvoruma, nedolaska ministara ili nemogućnosti televizijskog prenosa.

Opozicija je u četvrtak, zbog događaja na barikadama na severu KiM ispraznila skupštinske klupe, uz obrazloženje da je besmisleno da parlament raspravlja o bilo čemu (na dnevnom redu bio zakon koji se bavi biološkim oružjem) osim o situaciji na KiM. Tražili su od vlasti da zakaže hitnu sednicu. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za 24. oktobar sednicu kolegijuma.

- Stav većine partija je da se o situaciji na KiM raspravlja na Odboru za bezbednost. Kolegijum ne može da donese odluku o zakazivanju sednice Skupštine. Zakonodavni dom donosio je dokumenta o KiM i Vlada ih se drži. Ne vidim svrhu rasprave radi rasprave, a da se ne donese neki dokument. To nije poenta rada parlamenta - objasnila je Đukić-Dejanović.

POSLANICI MOGU TRAŽITI HITNO ZASEDANjE
U REDOVNOM zasedanju, sednicu zakazuje predsednica parlamenta. Poslanici mogu predložiti hitno okupljanje, o kojem se glasa u Skupštini. Ukoliko zahtev prođe, Slavica Đukić-Dejanović mora da zakaže sednicu. Nijedna od stranaka opozicije nije podnela pisani predlog.

Zamenica šefa kluba URS Suzana Grubješić poručuje da ne zna šta bi bila svrha još jedne debate o Kosovu, a da se ne donese deklaracija ili rezolucija.

Opozicija, ipak, razmišlja drugačije. Lider NS Velimir Ilić poručuje da poslanici treba da pričaju o Kosovu, jer je to najvažnija tema, a ne o zakonima koji su trenutno nebitni.

Liberal Bojan Đurić smatra da je sednicu trebalo prekinuti odmah i razgovarati razumno o promeni politike prema KiM:

- Kada se pričalo o Kosovu, u julu, srbovali su i usvajali rezoluciju koja je dovela do haosa, a sada muk i fraze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Branko

22.10.2011. 10:07

Zbog toga se vlast mnogo ne uzbuđuje. Da je vlast odgovorna kao što nije , morala bi se zapitati zašto opozicija napusta sednice parlamenta. Nisu to mali razlozi. Vlast mora da sluša i glas opozicije , ako želi da bude odgovorna za poslove koje im je poverio narod.

kondor

23.10.2011. 10:36

Presednica srpskog parlamenta je samo figura u NSS dobro se zna ko vuce sve poteze u skupstini . Nije ona kriva sto je njen sef stranke na ucenama i dogovorima posle parlamentarnih izbora sastavio vladu i skupstinu sa zutim preduzecem . Zato danas Srbija i njeni narodi zive jako tesko i bedno , zato se danas Srbija cepa i lagano nestaje . Srbi sa KM svojim telima i svojim zivotima brane vekovna ognjista , dok zuta politika razara sve sto je srpsko , moze im se imaju svojih 126 . Sramite se !

strazburgovac

23.10.2011. 12:19

ovo daje mnogo realniju slika danasnjeg rezima a sami sebe naglasavaju i kace na crnu listu nepozeljnih ljudi.