Dvanaest porodica izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kao i tri siromašne porodice iz Užica uselile su se pre dva dana u novu zgradu u Sevojnu. Svečanosti je, pored mnogobrojnih gostiju, prisustvovao i Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Beogradu.


Većina izbegličkih i raseljenih porodica živele su u kolektivnom centru Zabučje i u objektu GP Zlatibor u Užicu, ali izgradnjom te stambene zgrade, ovi objekti biće zatvoreni. Izgradnja stambene zgrade deo je projekta „Podrška interno raseljenim licama i izbeglicama u Srbiji“, koji je finansirala EU, sprovela nemačka nevladina organizacija ASB, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije i lokalnom samoupravom.

EU je obezbedila 262.500 evra, a grad Užice je 50.000 evra za infrastrukturne priključke, osim za centralno grejanje.

Istakavši da je jučerašnji dan veliki datum za trinaest izbeglih i interno raseljenih porodica, jer će ubuduće živeti u pristojnim uslovima, Vensan Dežer je poručio da su u Srbiji nekada bila 323 kolektivna centra, te da ih je ostalo još 28 koji će takođe uskoro biti zatvoreni. On je za 7. novembar u Beogradu najavio regionalnu konferenciju, koja će biti posvećena rešavanju statusa izbeglih i interno raseljenih lica.

Još 145 stanova

Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike, istakao je da je za devet godina, stranim donacijama i novcem iz republičkog budžeta, u pedeset gradova i opština izgrađeno 735 takvih stanova za 2.200 izbeglih i interno raseljenih, te da je u planu da se ove i naredne godine izgradi još 145 stana za 350 ljudi, čime će biti zatvoreni postojeći kolektivni centri u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari