Izbori na Kosovu prst u oko EU

Odnos Srbije prema lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, biće test za dobijanje datuma početka pregovora pristupanju EU, piše "Danas".

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

21:02

Default images

Ako zvanični Beograd, verovatno u martu 2012, raspiše izbore za lokalne samouprave u Srbiji obuhvatajući i Kosovo, kao što je učinjeno 2008, to će značiti opstanak takozvanih paralelnih institucija na KiM i direktni „prst u oko“ većini zemalja članica EU, na čelu s Nemačkom.

Podsetimo, kancelarka Angela Merkel jasno je poručila predsedniku Borisu Tadiću i ovdašnjoj javnosti da je ukidanje institucija države Srbije na severu Kosova jedna od ključnih obaveza za nastavak procesa evropske integracije, a i Evropska komisija je „normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ navela kao uslov za određivanje datuma početka pristupnih pregovora. Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da odluka o (ne)raspisivanju srpskih izbora na Kosovu još nije doneta, a nije želeo da iznosi lični stav prema ovoj kontroverznoj temi.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže da „još niko ne zna“ da li će Srbija raspisivati svoje izbore i na Kosovu. „To će biti politička odluka, koju će Vlada Srbije doneti. Iskustva pokazuju da jedan broj (srpskih) opština na Kosovu pokazuje da može da odgovori zadatku i obavlja svoje dužnosti, dok neke u tome nisu uspele“, navodi Ivanović.

On izražava nadu da će vlada zauzeti stav „na vreme“, ne u poslednjem trenutku, kako bi Srbi na Kosovu bili obavešteni bez zakašnjenja. Ivanović očekuje i da će se kosovski Srbi, ma kakva odluka vlade bila, njoj prilagoditi i poštovati je.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da je za Beograd trenutno tehnički teško izvodljivo organizovanje izbora na KiM, u svetlu tenzija na kosovskom severu, i smatra da se situacija u tom smislu neće bitnije promeniti do proleća.

„Ako se ima u vidu da su izbori zahtevniji čak i od popisa, kojeg na Kosovu nema, ne znam kako bi država organizovala izlazak na birališta. Politički stav prema tome, kakav god bude, biće korišćen u dnevnopolitičke i izborne svrhe, a ne kao deo državne strategije u evropskim integracijama, i veoma brzo će postati deo izborne kampanje. Opozicija će izazivati vlast da se odredi prema tom pitanju, a vlast će izbegavati jasan odgovor” , ocenjuje Stanković.

U svakom slučaju, zaključuje Dejan Vuk Stanković, Srbija mora imati bar konture jasnog odgovora na to pitanje do 9. decembra, kada Evropski savet odlučuje o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU.

Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova i funkcioner Samostalne liberalne stranke, kaže da bi održavanje i parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu bilo preveliki zalogaj za Beograd, a ozbiljna provokacija za Prištinu, a da bi kompromis mogao da bude raspisivanje samo izbora za Skupštinu Srbije.

„Srbija ne bi trebalo da održi lokalne izbore na Kosovu, jer se pokazalo da opštine južno od Ibra, koje kontroliše Beograd, nisu u stanju da obavljaju posao koji im je u nadležnosti. S opštinama severno od Ibra situacija je malo bolja, ali i one imaju probleme u funkcionisanju“, kaže Miletić.

On dodaje da bi organizovanje srpskih lokalnih vlasti posle izbora bilo velika smetnja za eventualni nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine, kao i evropskim integracijama Srbije. S druge strane, ističe Miletić, ako bi Beograd raspisao „svoje“ parlamentarne izbore na Kosovu, to bi bilo i moguće realizovati i u interesu Srbije.

Dok u strankama vladajuće koalicije kažu da će državni stav biti poznat na vreme, opoziciona DSS upozorava da je KiM, prema važećem Ustavu, neotuđivi deo Republike Srbije, te da bi izbore koje Beograd organizuje trebalo sprovesti na celoj njenoj teritoriji, uključujući Kosovo.

Kako ističu u DSS, ako lokalni izbori ne bi bili organizovani na KiM, to bi najpre bilo nepoštovanje Ustava Srbije, a pokazao bi se i pravi odnos vlasti prema „južnoj srpskoj pokrajini“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: