Capital.ba

Bez posla u Tesliću ostalo 2 000 radnika

19.10.2011. / 16:36

TESLIĆ, Od početka privatizacije preduzeća na području opštine Teslić bez posla je ostalo oko dvije hiljade radnika, rekao je predsjednik opštinskog Saveza sindikata Jelenko Bubić.

Bubić je naveo da su neka od preduzeća likvidirana, dok je većini ostalo samo ime.

“Danas se pouzdano ne zna gdje se izgubilo 200 radnika `Fabrike obuće` i stotine radnika `Mašinstva`, `Tene`, `Autotransporta`, `Diala`, ugostiteljskog preduzeća `Borja`, `Bortesa`” i “Merkura” rekao je Bubić.

On je dodao da je u najstarijem i najvećem teslićkom kolektivu Drvnoj industriji “Borja” radilo više od  hiljadu radnika, a da je u novoorganizovnom predzeću posao dobilo tek stotinjak radnika, mada ima najava o još radnih mjesta.

Poslije privatizacije radnici u većini teslićkih preduzeća suočeni su sa svakodnevnim kršenjem radničkih prava, pošto se poslodavci često stavljaju iznad zakona, kaže Bubić i ukazuje na otkaze koji se daju bez otkaznog roka, čest prekovremeni rad, izbjegavanje plaćanja obaveza.

Prema njegovim riječima, brojni radnici rade bez ugovora i bez ikakve prijave, a rijetki su poslodavci koji plaćaju prekovremeni rad.

“Otkaza nisu pošteđene ni trudnice, a na udaru su i ratni vojni invalidi kojih svi žele da se riješe. Sindikat teško može zaštititi prava radnika, pošto se poslodavci često stavljaju iznad zakona i manipulišu pravima radnika”, naveo je Bubić.

On je dodao da značajan broj radnika zaštitu svojih prava traži u teslićkom Osnovnom sudu, gdje većina radnika dobije spor koji traje godinama, ali po povratku dobiju teža radna mjesta, manje zarade i tako izloženi svakodnevnim pritiscima sami napuste posao.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bez posla u Tesliću ostalo 2 000 radnika

    1. Izborni pobjednik

      Ne brinite, sve ću vas zaposliti. Ne mogu trenutno, preuzeo sam ranije određene obaveze , ali ću početkom oktobra 2012. zaposliti svih 2.000 pomenutih i još koju stotinu pride.
      Izborni pobjednik