Vesti

0

Bliže rešenju za restituciju

Autor: IJ

Izvor: Beta/Novi Magazin

Bliže rešenju za restituciju

"Nepravde iz tog zakona nedvosmisleno će se ispraviti kada uskoro bude usvojen zakon o rehabilitaciji, koji je u septembru povučen iz procedure", rekao je Pastor nakon razgovora sa Tadićem u Beogradu.

SVM je oštro kritikovao Zakon o vraćanju imovine, uz ocenu da se njime svi Mađari proglašavaju kolektivno krivim za ratne zločine u Drugom svetskom ratu.

Mađarska je zapretila da će blokirati evropske integracije Srbije, ukoliko ne bude ispravljena ta sporna odredba zakona.

Pastor je rekao da su Tadić i on ocenili da se preciznom formulacijom u zakonu o rehabilitaciji taj problem može rešiti "na trajan i prihvatljiv način".

"Na taj način možemo da otklonimo sve napetosti i opasnosti koje su se nagomilale u proteklim nedeljama. U svakom slučaju, ovo je poučna priča, jer ako se ne razgovara blagovremeno i trezveno, to može da izazove vrlo negativne posledice", kazao je on.

Pastor je naveo da je sa Tadićem razgovarao i o rebalansu budžeta Srbije, odnosno o zahtevu SVM-a da Republika isplati dugovanja prema pokrajinskom budžetu, koja je njegova stranka procenila na oko osam milijardi dinara.

Dodao je da je zadovoljan zbog činjenice da je Vlada Srbije usvojila amandman SVM-a, ali je rekao da je sa Tadićem razgovarao o obavezi da se taj amandman poštuje i da zaostala sredstva što pre budu uplaćena Vojvodini.

"Bila je vidljiva rešenost predsednika Tadića da se izađe u susret ovim zahtevima", kazao je Pastor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR