Stefanović: Približavanje pozicija o prelazima

Tanjug

14. 10. 2011. u 14:58

Borislav Stefanović izjavio da je razgovor sa Robertom Kuperom bio veoma pozitivan, jer su dodatno približeni stavovi o rešavanju problema na Jarinju i Brnjaku

ŠEF beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je razgovor sa posrednikom EU Robertom Kuperom bio veoma pozitivan, jer su dodatno približeni stavovi o rešavanju problema na Jarinju i Brnjaku:

- Ostaje da se obave dodatne konsultacije, pre svega sa njihove strane, a mislim da je važno da i Priština da svoju reč.

Sledeće nedelje ili narednih dana, implementacione grupe bi mogle da počnu da rade, ne samo da primenjuju „ono što je dogovoreno ranije u toku dijaloga sa Prištinom već i da na neki način počne da se oblikuje rešenje za Jarinje i Brnjak“.

- Važno da i Priština da pozitivni signal za ono što će biti radno rešenje za Jarinje i Brnjak. Beograd je predložio više različitih opcija.

On je rekao da je sa Kuperom razgovorao i o aktivnostima Kfora, koji je za vikend najavio uklanjanje barikada precizirajući da se sa sagovornikom složio „da bi svaki jednostrani potez tog tipa narušio već jako nestabilnu situaciju i bio bi vrlo opasan potez koji bi nas vratio deset koraka unazad“.

- Mislim da je važno i da postoji jedno opšte razumevanje da bi tako nešto (nasilno uklanjanje barikada) bilo krajnje negativno - rekao je Stefanović.

Borislav Stefanović je ranije rekao da će Srbija učiniti sve kako bi obeshrabrila međunarodne faktore da upotrebe silu i tako uklone barikade na severu Kosova i Metohije.

"Bilo bi jako štetno za bezbednost na severu KiM ako bi neko pokušao da nasilno uklanja barikade", rekao je Stefanović Tanjugu i dodao da je situacija na severu pokrajine ista kao prethodnih dana, ali da su Srbi napeti, jer očekuju neko rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Milos Simic- *simke*

14.10.2011. 15:31

Stefanovic kaze da nece savetovati srbima nasilje-sto je pametno, srbi nikad i nisu bili nasilnici. Ali drzava mora da se potrudi da taj narod na KiM konacno pocne ziveti normalno, a to znaci da drzava Srbija trazi punu primenu rezolucije SB 1244, i da se vrate stotine policajaca i carinika na deo republike Srbije-tj u svoju Pokrajinu Kosovo i metohiju, te da se konacno ispostuje Ustav Republike Srbije< Kumanovski sporazum i rezolucija SB 1244.

Čedomir

14.10.2011. 16:22

kad bolje pogledam vidim velike nejasnoce i stoga tesko je predvideti kako ce se razviti.

mića

14.10.2011. 18:22

Sa čim sprečiti? Možda sa silnom vojskom ministra Šutanovca, koja je faktor mira i odvraćanja od svake pomisli eventualnog neprijatelja, da nam silom uzme deo teritorije. Ili možda policijom ministra Dačića koja je zauzeta obezbeđenjem dok otvara bazene? Ništa od toga.nego formirajte ponovo JSO i pošaljite da to reše a oni će to najbolje uraditi.

David Morrissey

14.10.2011. 21:30

gospodine Stefanovicu taj narod na KiM najbolje zna sta treba da radi, oni su kao prvo hrabri imaju dobru stategiju i mudri su zapravo nemam reci sta su oni. Samo ih vi pustite i najbitnije nemojte da ih savetujete.

Ptica Trkačica

14.10.2011. 21:58

A u drugom članku u drugim dnevnim novinama Borko kaže da se Srbi sklone ako Kfor počne sa rušenjem barikada! Jel ovo znači da Srbija ne može ništa da učini kako bi sprečila nasilno uklanjanje barikada??

MaMaMa

14.10.2011. 22:02

Pa vidim kako ste svim silama sprečili i obeshrabrili Kfor da ne puca na nenaoružan narod i da ne ukloni barikadu pre deset dana? Ako je to sve što možete da učinite za Srbe na barikadama, narod Vas moli da se povučete i prepustite taj posao nekome ko može mnogo više od Vas da pomogne!

Veronika

14.10.2011. 22:48

Srbi jesu napeti jer im je Kfor za petama, a od tebe i vlasti u Srbiji očekuju rešenje... A rešenja nema ni na vidiku... Samo "obrisi rešenja" kao što si već rekao....