Vračar: U požaru se ugušio muškarac

P. STOJKOVIĆ - B. KOVAČEVIĆ

14. 10. 2011. u 07:54

U požaru koji je izbio u petak rano ujutro u Ulici Radoslava Grujića 11 nastradao Desimir B. i izgorela baraka u kojoj je živeo

TRAGIČAN bilans požara, koji je izbio u petak u zoru je jedan izgubljeni ljudski život i izgorela baraka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Ulici Radoslava Grujića 11, na Vračaru. Nastradao je sedamdesetsedmogodišnji Desimir B., nekadašnji radnik ove ustanove. On je preminuo oko pet časova ujutru u Urgentnom centru.

Prema prvim informacijama, požar su izazvale dotrajale instalacije u prostorijama barake u kojoj je Desimir B živeo. Plamen, koji zahvatio baraku, prvi je, kako saznajemo, primetio čuvar u Zavodu, koji je izvukao Desimira iz plamena, pre nego što su stigli vatrogasci. Izgledalo je da Desimir nije povređen jer se nije žalio ni na kakve povrede niti da ima probleme sa disanjem. Ipak, nešto posle četiri sata ujutru mu je pozlilo pa je pozvana Hitna pomoć koja ga je prevezla u Urgentni centar, gde je oko pet časova konstatovana njegova smrt.

INTERVENCIJE U TOKU ove godine, vatrogasci Beograda intervenisali su na 5.167 vanrednih događaja. Prošle godine bilo ih je 5.200, 2009. 5.300, a 2007. čak 5.567 vanrednih događaja. U požarima u Beogradu prošle godine je nastradalo 10 osoba, a povređeno 64. Povrede, srećom lakše, zadobilo je i četvoro vatrogasaca. Tokom tih intervencija spaseno je 331 osoba.

- Izgorele su kancelarije gde nam je smešteno računovodstvo i neke prateće prostorije, kao i kancelarije koje koristi naše likovno odeljenje - kaže Marina Nešković, zamenik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Šta je tačno bilo u tim kancelarijama biđe utvrđeno tek kada se završi istraga.

U izgoreloj baraci je već 15 godina živeo i Desimir B. koji je i nastradao u požaru. On je bivši radnik Zavoda sa kojim RZZSK već desetak godina vodi spor, pokušavajući da ga odatle iseli. Požar je pretio da zahvati i druge objekte, ali je zahvaljujući intervenciji vatrogasaca sprečeno njegovo širenje.

HITNA POMOĆ

DESIMIR B. preminuo je u petak u 5.02 časova od gušenja, koje je nastalo kao posledica požara, koji je oko jedan posle ponoći u Ulici Radoslava Grujića broj 11a, zahvatio baraku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prema rečima Nade Macure, portparola Hitne pomoći, on nije imao opekotine, već se ugušio od dima. Sudska medicina će dati poslednji sud o uzrocima smrti, a uviđajna ekipa policije utvrdiće uzrok požara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zoranSan

14.10.2011. 09:51

Neverovatno čovek sa 77 godina radi a ja samohrani otac sa 50 godina nikako da se zaposlim kao čuvar,ili nemam 35 godina i dobru kondiciju ili nisam penzioner.Još je šokantnije štoje to državna ustanova a ovoliko nezaposlenih.Da se razumemo žao mi je čoveka pre svega.

Nesa

14.10.2011. 15:18

@zoranSan - Nije to nista cudno. Penzioneru daju 100 Eura i to je sve. A svaki zaposleni bi trazio vecu platu plus dazbine minimum sve zajedno 300-400. Eto zato je deka bio nocni cuvar, verovatno je zaspao, i nije stigao da izadje.

emanuella

17.10.2011. 11:08

Alo,ljudi! Čitajte ceo tekst. Deda nije bio čuvar-njega je čuvar izvuk'o iz barake!