Evrointergracija prilika za reformu

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da bi integracija Srbije u Evropsku uniju pružila priliku za suštinsku reformu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

22:08

Default images

Evrointegracije će omogućiti svim privrednim subjektima u zemlji da posluju u stabilnim, predvidljivim i transparentnim uslovima.

"Posebno je značajno da se obezbedi dobro upravljanje i jačanje vladavina prava, kao i efikasno i nepristrasno funkcionisanje sudstva i nezavisnih regulatornih tela", rekla je Džagićeva na sastanku u PKS sa predstavnicima poslovne zajednice, gde je šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer predstavio Mišljenje Evropske komisije (EK).
Džagićeva je istakla da je za privrednike najvažnije da se održi makroekonomska stabilnost, kao ključni faktor za kredibilitet procesa evropskih integracija, kao i usvajanje i efikasna primena standarda u cilju povećanja konkurentnosti.

"Danas su poslovni ljudi u Srbiji veoma zabrinuti zbog neizvesnosti koja dolazi usled nagoveštaja nove globalne finansijske i ekonomske krize jer još nismo prebrodili negativne posledice predhodne", rekla je potpredsednica PKS, ukazujući da to pred privrednike u Srbiji postavlja novi izazov da procesu evropskih integracija vrate kredibilitet.

Džagićeva smatra da Mišljenje EK treba da pomogne srpskoj privredi i kreatorima ekonomske politike da se identifikuje šta je potrebno učiniti da bi se ubrzao prelaz na novi model ekonomskog rasta koji je izvozno orjentisan i integrisan u svetske tokove.

Ona je istakla uverenje da je predstavljanje Mišljenja EK o ispunjenosti uslova Republike Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU jasna poruka da su održive reforme u funkciji privrede i predstavljaju najvažniji stub napretka Srbije u procesu pristupanja EU.
Sastanku sa Dežerom prisustvovali su predstavnici Saveta stranih investitora, Američke privredne komore, Poslovnog kluba "Privrednik" i članovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: