Četvrtak, 13.10.2011.

13:41

BiH: Počela medijska konferencija

Otvorena Prva medijska konferencija jugoistočne Evrope u Sarajevu."Ni jedna država u regionu ne može napredovati ka EU bez slobode medija", kaže Piter Sorensen.

Izvor: Beta

Default images

Na otvaranju te konferencije, koju je organizovao OEBS, šef Delegacije EU u BiH je rekao da Unija od zemalja regiona očekuje konkretne korake i reviziju svih zakona koji se odnose na medije, kako bi se novinarima obezbedila bolja zaštita.

"EU smatra veoma značajnom slobodu izražavanja i medija, kao osnovnog ljudskog prava i ključnog stuba demokratskog upravljanja ljudskim društvom", rekao je Sorensen i poručio da sve buduće članice EU moraju poštovati standarde koje EU zahteva u toj oblasti.

Šef Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton rekao je da su mediji i novinari u regionu suočeni sa brojnim izazovima, uključujući političke i ekonomske pritiske i da je saradnja i regionalni pristup jedina uspešna formula koja može doprineti stvaranju slobode medija.

Prema rečima predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović, EU treba više da insistira na slobodi medija, jer je situacija u medijima i novinarstvu zemalja regiona dospela na najniži nivo u poslednjih pet godina i daleko je od "ružičaste".

"Poslednje godine pokazale su da ne prođe nijedna nedelja, a da OEBS ili neka druga regionalna organizacija koja zastupa prava medija ne
prijave narušavanje medijskih sloboda u regionu", rekla je Mijatovićeva.

Ona je navela da su novinari u regionu izloženi pretnjama i nasilju, mediji se zatvaraju, njihova imovina uništava, medijski zakoni usvajaju bez javne rasprave, a javni servisi nastavljaju borbu za političku i finansijsku nezavisnost.

"Danas, u većini slučajeva, čitaoci ne mogu biti sigurni da novine koje čitaju zastupaju javni, a ne politički interes", kazala je ona i navela da su mediji u regionu dopustili da budu glasnogovornici političkih partija, stavljajući ekonomski interes iznad obaveze koju imaju prema javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: