Jelena Lengold ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost koju dodeljuje Evropska unija, upravo je saopštila Evropska komisija. Ova nagrada dodeljena joj je za knjigu priča „Vašarski mađioničar“, u izdanju Arhipelaga, za koju je dobila i Bazarovu nagradu Žensko pero, nagradu „Biljana Jovanović“ i nagradu Zlatni Hit liber.

 Knjiga je doživela već dva izdanja na srpskom jeziku, a pre nekoliko meseci prevedena je i na bugarski. Priče iz ove knjige prevedene su na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija savremene priče.

„Vašarski mađioničar“ donosi priče o ljubavi i žudnji, o gradu i erotici, o svakodnevici i strasti. Pisane s velikom književnom snagom, ove priče su autentično svedočanstvo o intimi i svakodnevici, o čudima ljubavi i o svakodnevnim epifanijama. Priče Jelene Lengold jesu književnost prekoračenja, književnost koja prevazilazi sve tabue i govori otvoreno i strasno.

Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike. Ova nagrada osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Svake godine je dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja. Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.

U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari