Ruski premijer Vladimir Putin sastao se juče u Pekingu s kineskim predsednikom Hu Đintaom, koji ga je nazvao „starim prijateljem Kine“, drugog dana Putinove posete uoči koje su dve zemlje potpisale ugovore vredne sedam milijardi dolara.

Potpisivanje sporazuma o saradnji pokazuje da je Putinova poseta omogućila „unapređenje odnosa strateškog partnerstva“ između dve zemlje, izjavio je Hu. Rusija i Kina su „blizu poslednje etape rada na isporukama gasa na kinesko tržište“, kazao je novinarima Putin.

Rusija je prvi svetski proizvođač energenata, a Kina njihov najveći potrošač. „Planiramo otvaranje novih energetskih puteva“, kazao je Putin. „Razvićemo blisku saradnju u oblasti nuklearne energije zasnovanu na novim svetskim tehnologijama, imajući u vidu sve rizike koji su blizu ništavnih“, dodao je ruski premijer. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zvaničnici dve zemlje u ponedeljak potpisali 16 ekonomskih i trgovinskih sporazuma vrednih sedam milijardi dolara „u oblasti transfera tehnologija, istraživanja i razvoja rudarskih resursa“.

Vladimir Putin, kome je to prva inostrana poseta od najave njegovog povratka u Kremlj 2012, u Peking je doputovao sa delegacijom od 160 ljudi, među kojima su direktori velikih ruskih kompanija. Kina i Rusija, čija će trgovinska razmena ove godine dostići između 70 i 80 milijardi dolara, imaju ambiciju da tu razmenu povećaju na 100 milijardi do 2015. i do 200 milijardi do 2020, kazao je Putin. U intervjuu kineskim državnim medijima, ruski premijer kritikovao je SAD i dominaciju američkog dolara nazvao parazitskom. „SAD nisu parazit za svetsku ekonomiju, ali je monopol američkog dolara parazit“, rekao je Putin agenciji Sinhua i dodao da je reč o konstruktivnoj kritici u potrazi za putem za izlazak iz svetske ekonomske krize.

Obećan dogovor o ceni gasa

Ruski Gasprom i kineska naftna kompanija Nešenel petroleum potpisale su 2009. okvirni sporazum o isporuci blizu 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini u narednih 30 godina. Ipak, od tada do danas nije potpisan konačan ugovor o tome, a razgovori dve strane nisu urodili plodom zbog nesuglasica o ceni gasa. Napredak nije donela ni poseta kineskog predsednika Moskvi u junu ove godine. Putin se u utorak sastao sa kineskim premijerom Ven Đijabaom, nakon čega su dvojica zvaničnika obećala da će rešiti spor o ceni. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari