Jesenje redovno zasedanje poslanici Skupštine Srbije otpočeli su juče raspravom o rebalansu budžeta za ovu godinu kojim je predviđeno povećanje deficita za 22,2 milijarde dinara na 142,7 milijardi dinara, odnosno na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Rebalansom budžeta predviđeno je i smanjenje prihoda sa 726,4 na 707,35 milijardi dinara i povećanje rashoda sa 846,9 na 850,9 milijardi.


Premijer i ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da rebalans potvrđuje politiku smanjenja javne potrošnje sa 45,5 koliko je iznosila prošle godine na 43,8 odsto učešća u BDP. On je objasnio i da je predviđeno da 39,4 odsto budžeta namenjeno za socijalna davanja i povećanje penzija i plata, 17,6 za odbranu, 15,3 za obrazovanje i nauku, a 11,8 za ekonomske podsticaje razvoja privrede i poljoprivrede. Razlozi za donošenje rebalansa su, kako je rekao Cvetković, smanjenje prihoda u državni budžet zbog povećanja dela poreza na zarade koji će ići u budžete lokalnih uprava i zbog smanjenja procene rasta BDP sa tri na dva odsto zbog mogućeg uticaja drugog talasa svetske ekonomske krize na Srbiju.

Cvetković je najavio i da će vlada predložiti da se porez na imovinu u narednoj godini ne povećava, ali je najavio i izmene Zakona o javnom dugu koje će omogućiti lokalnoj samoupravi da se zadužuje emitovanjem dugoročnih obveznica.

Tanka većina za usvajanje rebalansa je, čini se, obezbeđena, iako je Savez vojvođanskih Mađara koji je „zaslužan“ za povlačenje zakona o železnici iz skupštinske procedure, uslovio podršku rebalansu usvajanjem njihovog amandmana, kojim je zatraženo da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate zaključno sa 1. decembrom.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor podsetio je da je republičkim budžetom za 2011. godinu bilo predviđeno izdvajanje devet milijardi dinara Fondu za kapitalne investicije Pokrajine Vojvodine, ali da je do danas iz republičkog budžeta doznačeno svega milijardu dinara. Prema njegovoj oceni, pokrajina Vojvodina će biti prinuđena ili da se samostalno zadužuje, ukoliko vlada Srbije ne izvrši svoje obaveze, ili da uvede neke nove dažbine na svojoj teritoriji, da bi obezbedila sredstva Fondu za kapitalne investicije. Stavove SVM podržali su juče i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su najavili da će se o predloženom rebalansu budžeta za 2011. godinu izjasniti tek pošto bude poznato da li će biti usvojen amandman SVM. Premijer Cvetković najavio je da će Vlada razmotriti amandman SVM ukoliko se on ne kosi sa zakonom. On je, ipak, objasnio da predloženi rebalans budžeta ni u kom pogledu ne menja poziciju Vojvodine u odnosu na aktuelni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari