U Domu vojske Srbije sinoć je otvorena Nedelja iračke kulture, koja će trajati do 15. oktobra u ovoj ustanovi.


– Dve države su kroz decenije gradile dobre bilateralne odnose ne samo u odbrani već i u kulturnoj razmeni. Ti odnosi su danas stub saradnje Iraka i Srbije – rekao je Dragan Šutanovac, ministar odbrane, koji je otvorio ovu manifestaciju.

Šutanovac je podsetio da su 80-ih godina prošlog veka mnogi srpski građevinski radnici učestvovali u izrgradnji ove zemlje, a da je danas Srbija spremna da učestvuje u obnovi Iraka. Prema njegovim rečima Srbija želi da učestvuje u kulturnoj razmeni, a jedan od vidova razmene je i promocija kulture ove zemlje, poput ove manifestacije.

Ambasador Iraka Salah Abdulsada podsetio je da je područje na kojem je danas Irak bilo mesto razvoja prvih civilizacija i ljudskog pisma, i mesto gde je utrt put savremenoj astronomiji. On je izrazio nadu da će iračka Nedelja kulture postati tradicija kroz koju će biti predstavljena prava slika novog Iraka.

– Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna i dokazati svima da platno slikara, glasovi talentovanih muzičara i tonovi lire mogu da budu efektna sredstva za promovisanje mira među ljudima – rekao je Abdulsada.

Abdulsad je najavio da će tokom pet dana koliko traje manifestacija biti predstavljena nova iračka svakodnevnica, dela iračkih umetnika, kinematografija i potpisan protokol o razumevanju iračkih i srpskih udruženja novinara.

Druga nedelja iračke kulture otvorena je izložbom slika Huseina al Djumana i ručnih radova umetnika Mazina Mundira. Nakon toga je usledio koncert tradicionalne iračke muzike grupe Al Armaui, koju čine četiri muzičara na lauti i jedan na dairama.

Danas je na programu koncert muzičke grupe Al – Akhujein. U četvrtak će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazan film „Sin Vavilona“.

Uskoro poseta Tadića

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao je da je tokom posete iračkog šefa diplomatije Beogradu, u vreme Samita nesvrstanih, razgovarano o poseti srpskog predsednika Borisa Tadića Iraku i dodao da veruje da će ta poseta biti organizovana u kratkom roku. „Poseta Tadića Iraku biće značajna i u vojnom i u ekonomskom smislu“, ocenio je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari