Svet

0

Demonstracije zbog Kosova u Pragu

Autor: ZM

Izvor: Beta/Novi magazin

Demonstracije zbog Kosova u Pragu

FORUM 2000 održava se pod pokroviteljstvom bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela, a među glavnim zvanicama su predsednica Kosova Atifete Jahjaga i gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Svečano otvaranje tog redovnog praškog jesenjeg okupljanja intelektualaca, naučnika, državnika, verskih velikodostojnika, filozofa, nevladinih aktivista sa svih strana sveta, zakazano je za večeras u bivšoj crkvi svete Ane u Pragu.

Istovremeno demonstracije je zakazao poslanik opozicione Češke socijaldemokratske stranke Jaroslav Foldina i njegovo Udruženje prijatelja Srba na Kosovu baš zbog toga što je na skup pozvana Jahjaga.

"Tradicija je da stavljamo do znanja da ne priznajemo suverenitet Kosova a da njegovo proglašenje i priznanje tretiramo kao istu krađu kao što je bio Minhenski sporazum", rekao je Foldina.

On je najavio protest i večeras tokom svečanog otvaranja, ali i u utorak, poslednjeg dana foruma, kada će u panel diskisuji o organizovanom kriminalu učestvovati Jahjaga.

Sporazumom u Minhenu 1938. godine velike sile su dale blagoslov Hilterovoj Nemačkoj da rasparča  Čehoslovačku i anektira Sudete, oblast naseljenju pretežno nemačkom manjinom, u nadi da će to Hitleru biti dovoljno, te da će se izbeći novi svetski rat.

FORUM2000 na kome oko 140 učesnika traga za odgovorom koliko i kako pravna država ili njene manjkavosti utiču na demokratiju, sa
posebnim osvrtom na ljudska prava, otvaraju večeras Vaclav Havel i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju DZozef Stiglic.

Atifete Jahjaga učestvuje u utorak u panelu o organizovanom kriminalu i vezama sa javnom sferom. Među nekoliko desetina tema i diskusija koje obuhvataju i aktuelne teme kao što je dužnička kriza u Evropi, jedna je u celini posvećena zapadnom Balkanu.

Direktor Centra za evroatlantske studije iz Beograda Jelena Milić, govoriće o tome da li je uspelo stvaranje pravne države u zemljama zapadnog Balkana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR