Jeremić: Kinezi spremni da investiraju

V. N.

07. 10. 2011. u 20:53

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zadovoljan razgovorima u Hong Kongu. Kineski preduzetnici posebno se interesuju za ulganja u oblasti energetike i tekstilne industrije

KINESKI privrednici su u petak u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem u Hongkongu iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji.

Ministar Jeremić započeo je u petak zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini u Hongkongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

- Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca - izjavio je Jeremić posle sastanaka u Hongkongu.

Kineski preduzetnici su posebno interesovanje pokazali za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije.

- Jedna od kompanija izrazila je spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije - rekao je Jeremić.

Dogovoreno je da već tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa srpskim predstavnicima dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju koji bi mogli biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga.

Srpski ministar je dodao da je Kina danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostranstvo i da za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srpska

08.10.2011. 10:03

Bravo mali, samo nastavi tako, imas nejvece sanse da budes predsednik Srbije za najkasnije 8 god !