Stefanović i Kuper: Rešiti prelaze, pa dijalog

P. V.

07. 10. 2011. u 11:53

Srpski zvaničnici razgovarali sa Robertom Kuperom, posrednikom EU u pregovorima između Beograda i Prištine. Stefanović: Prvo naći konture rešenja za Jarinje i Brnjak

TEK kada se budu videle konture rešenja za probleme na prelazima Jarinje i Brnjak, moći će da se nastavi dijalog Beograda i Prištine o temama koje se nalaze na briselskom dnevnom redu.

To je poruka koju je Robert Kuper, posrednik EU u pregovorima o KiM, dobio od srpskih zvaničnika tokom celodnevne posete Beogradu.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je, posle višečasovnih razgovora sa Kuperom, da ima napretka i da postoje ”konkretni opisi” budućih rešenja za krizu na severu Kosova.

- Ponudili smo više opcija za razrešenje krize do najsitnijih detalja. Razgovarali smo o svemu - od regulisanja prometa robe do pitanja prihoda, normalizacije života i snabdevanja na severu. Kuper je otišao u Prištinu da i sa drugom stranom razgovara. Srbija je spremna da postigne dogovor sa EU i međunarodnom zajednicom. Videćemo da li su spremni i oni koji su povukli jednostrane poteze i tako izazvali krizu - istakao je Stefanović.

DOSTA URAĐENO,
OCENA TREBA BITI DOBRA
STEFANOVIĆ je rekao da deo izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo ne može biti negativan.
- Srbija je pokazala kapacitet i konkretne rezultate u dijalogu. I sa posrednikom Kuperom smo razgovarali o temama koje su na dnevnom redu - telekomunikacije, električna energija, model za učešće Kosova na regionalnim i međunarodnim konferencijama. Želimo brz nastavak dijaloga i sa Prištinom, ali najpre da dođemo do rešenja za Jarinje i Brnjak.

Srpski pregovarač je pozvao i sve predsednike opština sa severa KiM da odaberu mesto i vreme da se sastanu sa njim, da zanemare političke razlike i da dođu do jedinstvenog stava u vezi sa budućim modelima za Jarinje i Brnjak.

- Niti je Kuper pokušao da nameće teme za razgovor, niti je bilo pritisaka na našu stranu kako to mnogi žele da predstave. Želja EU je da se dijalog nastavi što pre i u tom pravcu smo vodili razgovore.

Ministar za KiM Goran Bogdanović, koji je takođe imao odvojen susret sa Kuperom, izjavio je da bi bilo ”iluzorno” da se razgovara o telekomunikacijama i energetici, dok postoji problem na severu Kosova i barikade.

- Cilj dijaloga nije samo voditi razgovore i postići dogovor, već je mnogo važnije da ta rešenja budu primenljiva i u korist građana. U ovoj situaciji, preti opasnost da dogovoreno bude opstruirano - upozorio je Bogdanović.


***

Bogdanović: Na barikadama nema kriminalaca

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas u Beogradu da na barikadama na severu Kosova nema kriminalaca i da je vrlo bitno da se sprovede nezavisna istraga koja će utvrditi činjenice o događajima na administrativnom prelazu Jarinje.

"Ne možemo prihvatiti da bilo ko srpski narod satanizuje na način da ih naziva kriminalcima", poručio je ministar na konferenciji za medije posle razgovora sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine, Robertom Kuperom.

Bogdanović je upozorio da se u medijima plasira "dosta dezinformacija" o događajima na Jarinju ne želeći da spekuliše da li je Zvonko Veselinović, za kojeg štampa piše da stoji iza nasilja 27. septembra, odgovoran za incidente.

"Ko god je činio krivično delo mora da odgovara. Ne želim da spekulišem da li je on učestvovao u toj priči. Vrlo je bitno da se sprovede nezavisna istraga koja će utvrditi činjenice",rekao je Bogdanović.

On je istakao da je "apsolutno neprihvatljivo da se primenjuje sila protiv bilo koga, neprihvatljivo da je se puca na narod, a tako i na Kfor", jer Beograd nije za sukobe, već za "mirno rešenje problema".

Prema njegovim rečima, kriminal na severu Kosova postoji, ali "ne može se okarakterisati pravedna i legitimna borba na taj način".

Ono što se desilo na prelazu Jarinje ne sme više nikada da se ponovi i moramo osuđivati svaku vrstu nasilja, ma sa koje strane dolazila, ukazao je ministar i istakao da kosovski Srbi žele na miran način da se reše problemi, da nisu kriminalci, i da na barikadama ne postoje kriminalci.

Bogdanović je rekao da je činjenica da su na Jarinju ranjeni Srbi i pripadnici Kfora, a da su neprihvatljive priče i informacije koje poslednjih dana kruže ne samo u našim medijima, i među našim političarima, već i u međunarodnim medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

nepismeni

07.10.2011. 14:35

iskreno receno, jak je dokaz da jos uvek ima mnog toga da uci danasnja vlast u pitanju civilizovanog dialoga.

kosovar

07.10.2011. 16:14

Zvanicnik pominje alternativne puteve kako moze tako da ide sverc sverc kriminal,na mesto da blokade da izbrise i veq jednom na pravom putu carina,dialog napred napred pozitivno nesto.

Od nemila do nedraga

07.10.2011. 16:34

Cudi me da kuper ne spominje trgovinu organima, verovatno im to dodje pod domen sive ekonomije pa i nije tako strasno.

Mihajlo

07.10.2011. 20:00

@Od nemila do nedraga - Mene cudi da "nasi" nisu postavili to pitanje.Mihajlo

Vesna Barackov

07.10.2011. 16:50

O kakvim kriminalcima se prica.? Svercerima? Pa tu fantomsku drzavu u drzavi vodi masovni ubica Hasim Taci i sada se evropa potresla sto je neki srpski svercer navodno organizovao neposlusnost okupatorima. Ma molim vas, ovo bas vredja i boli svakog normalnog coveka.

MatijaBG

07.10.2011. 17:34

Diajlog zaista nema alternativu i Kosovo i Srbija moraju izvrsiti medjusobno priznanje i postavljanje novih granica.Ovaj palestinsko /Izraelski scenario ne odgovara nikome.

sas

07.10.2011. 19:59

@MatijaBG - "MatijaBG" cini mi se sve mi se cini Da si ti glsvni i odgovorni urednik na Vecernje novost ;)12

miraculix

07.10.2011. 20:01

@MatijaBG - e bash ne mora! ko je lud da prizna nezavisno kosovo od srba neka to uradi, ali su definitivno u velikoj manjini.

sas

07.10.2011. 20:02

@MatijaBG - "MatijaBG" Vrlo si nam poznat :)Tvoj indetitet nam je znan ;) pozz

baunti

08.10.2011. 00:11

@MatijaBG - Matija, ti nikako da ukapiras da je Srbija dovedena u pat poziciju upravo insistiranjem evrope i amerike na priznanju kosova. Kao prvo - eu i usa su jos davno rekli da nema mijenjanja granica, da bi onda naprasno napravili "iznimku" po pitanju kosova. Sada Srbija ne moze da vjeruje nicemo sto oni kazu, jer ne postoji garancija da ce tako biti i dalje. Zbog toga, ako Srbija popusti sada, to ce dati zeleni signal svima da na silu traze odvajanje, a onda zbogom djaci... Sa zapadom moras cvrsto.

Srpska

07.10.2011. 18:56

Kada bi sipci upali na sever i pobili 90% srba, nasa vlast bi se naljutila,povukla iz pregovora (na 2 dana) a onda treceg dana, kada bi evropa poslala nekog pregovaraca, opet vratila pregovorima za ocuvanje naseg preostalog naroda n Kosmetu .. jer pregovori nemaju alterativu

ima neko civilizovan predlog

07.10.2011. 19:01

znaci vlast nema alternativu i sad na koji nacin da im se objasni a da oni to razumu, a da je to civilizovano, da mora da idu,

Dani Kovac

07.10.2011. 19:08

Citat:Bogdanović je naglasio da srpski narod ... ne mogu prihvatiti da oni (KFOR i EULEX) prevoze kosovske carinke, niti da Kfor hermetički zatvara alternativne puteve i na taj način sprečava snabdevanje stanovništva osnovnim namirnicama.Komentar: sloboda kretanja da vazhi za sve, i tada kosovske carinike ce sami da se prevezu do svoji radnih mjesta....a sto se tice zahteva da se ne zatvaranje alternativni puteva-to je deklarisanje da je on-Bogdanovic za-legalizaciju sverca,,,

filipo

08.10.2011. 19:33

@Dani Kovac - U drzavi Srbiji i bilo kojoj drzavi mozes da prevozis robu kojim god hoces putevima. Unutar drzave ne postoje carine i ako koriscenje "alternativnih puteva" nazivas svercom, onda priznajes granice, granicne prelaze i carinu "republjik Kosova".

Lala iz banata

07.10.2011. 20:56

kao sto i vidite na brzake i prevaru ne moze nista da se ostvari, nemoj da vredjate druge ako ne razumete pitanje, kao sto i vidite nije dovoljno sam sebi zadenuti titule jer titula mora i da se opravda delom. ponasajte se civilizovano i oslobodite radna mesta za sposobne ljude da odrade posao koji vi neznate, a narod u drzavi i regionu ispasta zbog tog neznanja!

MORAVAC

07.10.2011. 22:01

moze ova vlada pa i sledeca vlada da priznaju sta god hoce.ali zapamtite da sto god vi priznate to "srpski narod nikad nece priznati".vi nemate pravo da u "ime nas srba priznajete".mi "srbi cemo kad tad povratiti sto je nase"."to neka vam bude jasno jednom i zauvek".pozdrav braci i sestrama."cccc".....................

MalaMo

07.10.2011. 22:35

"Dijalog nema alternativu" - "EU nema alternativu"... Nešto mi je ovde mnogo slično... Što niko od Vas ne kaže "Kosovo nema alternativu"?

Tabakera

07.10.2011. 22:46

"Bogdanović je, kako je rekao, objasnio Kuperu da barikadama na severu Kosova Srbi ne žele da ugroze ni Kfor ni Euleks već da one postoje zbog prisustva kosovskih carinika i pogranične policije na administrativnim prelazima." To znači da Srbi na Kosovu ne žele Kosovske carinike i nikakvi predlozi Stefanovića o tri carinika to neće promeniti... Mogli bi malo da pitate narod šta želi pre nego što bilo šta potpišete ili obećate...

Evergreen

07.10.2011. 22:49

"Ne možemo prihvatiti da bilo ko srpski narod satanizuje na način da ih naziva kriminalcima", poručio je ministar... Pa upravo su ih satanizovali tvoji partijaši u vlasti na zatvorenoj sednici o dešavanjima na Jarinju... Oni su sami optužili Srbe na barikadama za incident da ne bi morali da optuže prave krivce!

miraculix

08.10.2011. 15:36

@Evergreen - zar nisi rekao, da emigrirash za nemacku? sigurno jedva cekaju da te prime, nemoj da dugo cekaju ;)

filipo

08.10.2011. 19:27

@Evergreen - Budapest Satanizirali sami? Kome odgovara nase politicko i moralno samoubistvo? Ko je profitirao i profitira na tome? Cija nam je ruka (mediji) pomogla u tome i zasto?

Umnjak

08.10.2011. 11:14

Ovom stefanoviću treba objasniti da srpski narod na Kosovu neće nikakve "administrativne prelaze" a pogotovu neke pečate, carine. Da li on ima oči i uši. Šta mu je bre.

Dani Kovac

08.10.2011. 17:30

Komentar: konture za prelaze Brnjak i Jarinje vec su utrdjene,Sa Kosovske strane su privremeno KFOR i EULEX, koje asistiraju/pomazhu Kosovsku policiju i Kosovske carinike u vrsanju carinskih obaveza.... Kao i u svakom drugom Evropskoj drzhavi, i u Kosovo osim pripadnika KFOR-a i EULEX-a kao stranci, ce se zaposljiti samo drzhavljane Kosova, ne moze se zaposliti drzavljanin druge drzhave pa ni drzhavljanin Srbije...

Miladin

09.10.2011. 09:47

Bez pravog rata ovo se neće rešit.Srbi će pogrešit ako nebudu spremni na sve opcije.Ako Hrvati imaju pravo na oluju zašto srbi nebi imali.