Kosovo po modelu Evrope

D. M.

05. 10. 2011. u 20:58

Samo međunarodna konferencija o KiM može da dovede do rešenja, tvrde stručnjaci međunarodnog prava. Flajner: Podela na konfederalne jedinice. Varadi: Bez prava otcepljenja

Organizovanje ”Dejtona” za KiM, na kom bi se razmatrao širok spektar rešenja za južnu srpsku pokrajinu, od široke autonomije za Srbe do konfederacije, moglo bi da bude i jedini način za raspetljavanje kosovskog čvora, smatraju stručnjaci za međunarodno pravo.

Takvu konferenciju trebalo bi organizovati pod okriljem UN, dok bi za stolom, pored predstavnika Beograda i Prištine, sedele i najmoćnije članice Saveta bezbednosti i EU, kažu sagovornici ”Novosti”.

Tomas Flajner, profesor ustavnog prava i savetnik srpskog tima u pregovorima o Kosovu u Beču pre pet godina, kaže za ”Novosti” da je ideja o ”kosovskom Dejtonu” više nego dobra:

- U bečkom procesu, međunarodna zajednica je unapred isključila razgovore o podeli, širokoj autonomiji za Srbe, federalnom ili konfederalnom rešenju. Zbog toga su ti pregovori i bili osuđeni na neuspeh. Samo otvorena diskusija o svim mogućim modalitetima, može da dovede do rešenja koje je održivo na duge staze.

KUCATI NA SVA VRATA Ognjen Pribićević, naš nekadašnji ambasador u Nemačkoj, smatra da za ideju ”kosovskog Dejtona” treba kucati na troja vrata - Berlina, Vašingtona i Brisela: - Uz mudru i pametnu politiku treba po svaku cenu izdejstvovati da se bar razgovara o severu Kosova i specijalnom statusu za taj deo pokrajine.

Flajner objašnjava da postoje mnogi istorijski, ali i aktuelni modeli konfederacija koji se mogu uzeti za primer. I sama EU je neka vrsta konfederacije, objašnjava Flajner, zajednica suverenih država, sa zajedničkim ustavom i organima u Briselu, čije najvažnije odluke potvrđuju parlamenti i vlade zemalja članica:

- Kapa dogovora bilo bi donošenje ustava u kojem bi se sve oblasti i nadležnosti pojedinih konfederalnih ili federalnih jedinica unutar Kosova tretirale do najsitnijih detalja - od raspodele novca, do policije i pravosuđa. To je propušteno u slučaju BiH i zato tamo još postoje ozbiljni problemi.

Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava, kaže za ”Novosti” da bi Priština verovatno insistirala da u taj ustav uđe ”zabrana” da teritorijalne jedinice imaju pravo otcepljenja.

- Postoje različiti oblici autonomije koje bi Srbi unutar KiM mogli da dobiju. Nije važno da li bi se delovi teritorija na kojima Srbi žive zvali pokrajine, entiteti ili konfederalne jedinice, već lista nadležnosti koju bi dobile. Sve to moglo bi se definisati na nekom ”Dejtonu” za Kosovo - kaže Varadi.

Priština i veliki deo međunarodne zajednice i dalje se snažno opiru traženju rešenja koja bi išla u ovom pravcu, jer je za njih nezavisnost Kosova završena priča. Profesor međunarodnog prava Predrag Simić smatra da i i pored malih izgleda na uspeh, Beograd ipak treba da nastavi da insistira na političkom dijalogu:

- Taj proces će ići sporo i teško, jer smo nedavno videli koliko tvrd stav zauzimaju pojedine članice SB, koje su čak blokirale i rusko saopštenje o situaciji na administrativnim prelazima. Ali, ovako se samo do unedogled produžava stanje neizvesnosti i zato treba koristiti sve političke i diplomatske metode da se stvari pomere sa mrtve tačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (75)

Latif

05.10.2011. 22:31

@Deki Pravedni - Deki,Moskva nije u Evropi,jer je sone stane Urala.Uci gegrafiju pre nego sto palamudis.

<*)))>{

05.10.2011. 23:13

@Deki Pravedni - Ljatif, Moskva je u Evropi. Nauci geografiju, da se ne bi brukao u komentarima

Mihailo Krunić

05.10.2011. 23:40

@Deki Pravedni - Latife, prvo budi čovek sa pristojnim komentarom. Reč koju si upotrebio "palamudiš" je toliko niska, da je čak i čobani sa planina rezko koriste. I ti dobro ne poznaješ geografiju, jer mesto nekog grada u državi, nije dokaz da ta država nema prostor i na drugim Kontinentima. Ako nemaš prijatelja komčiju, potraži ga i malo dalje, a prijatelj nije daleko ma gde da se nalazi. Mihailo

Mera

06.10.2011. 01:36

@Deki Pravedni - Latif je očigledno slab sa geografijom, Moskva nije u Evropi, a Prizren nije u Srbiji. Ovako ti je lakše, kreneš se ka jugu i tamo ti je Tirana. Srećan put

radovan

06.10.2011. 08:28

@Deki Pravedni - ljatif... ko sa amerikancima sadi tikve ... da li ste bre toliko glupi aman!!?? da li ste svestan da tvoj narod amerima nista ne znaci? oni su grabljivci koji imaju za cilj okupaciju teritorija koje imaju neko prirodno bogatstvo! i ne zvalavi vise ovde, nego citaj svoje novine i tamo mastaj..

Terza

06.10.2011. 08:37

@Deki Pravedni - Nepismeni Latife, Kosovo je Srbija i uvek ce biti.Zagrebi nekoliko generacija, pa ces shvatiti da i TI vuces&nbsp;srpske korene.

Z@P

06.10.2011. 09:29

@Deki Pravedni - koju vi geografiju učite, bacit te hodzine knjige i trazite neke koje nisu pisali vaši stručnjaci

Gle, Srbin!

06.10.2011. 09:38

@Deki Pravedni - Nije bio u skoli kad su to ucili, ajde sta si na kraj srca. A mozda je i bio al&#39; pogresno shvatio? Nije dovoljno samo ici u skolu...

Goran

06.10.2011. 13:16

@Deki Pravedni - Ljatifovi politicki stavovi nisu prijateljski,ali mu je srpski odlican.

Kosovar

06.10.2011. 14:41

@Deki Pravedni - Prirodna bogastva Kosova za Amerikusu su beznacajna. Skoro ravno O -i.Prirodna bogastva Kosova za Srbiju velika, zar ne? Ali nema nista od toga vise.

David Morrissey

05.10.2011. 21:43

Kakve konfederavne jedince, kakva autonomija i to sve pod krovom Un-a, pa UN 1244 resolucija vec garantuje suverenite Srbije sta ce nam autonomija u sopstvenoj zemlji?? Politicari u Beogradu bi i to prihvatili, stvarno svasta.

Prizrenac

05.10.2011. 22:53

@David Morrissey - Rezulucija 1244 je vazila za Jugoslaviju. Danas Jug. ne postiji. Dakle i Rezolucija 1244 mrtvo slovo na papiru.

Bojan

05.10.2011. 23:23

@David Morrissey - Srbija je naslednica Jugoslavije, to si kao slučajno zaboravio Prizrenac.

Djordano

06.10.2011. 00:03

@David Morrissey - Samo cu reci da je SRBIJA PRAVNA NASLEDNICA SRJ :) A i KiM nije bilo u sastavu SRJ nego Srbije :) Decace informisi se malo, nauci nesto , procitaj, ... to da je pravo i pravda u zapecku ne znaci da nismo u pravu!!!! To sto je neko silan i moze da tvrdi da je crno = belo ne znaci da je crno zaista belo... tako da ... sacekajmo malo da sve ovo prodje... pa onda lepo sve albance u Albaniju!!! Vojno-redarstvena akcija - kako se to zove na zapadu, sa mnogo "kolateralne stete" :))

Alek

06.10.2011. 01:23

@David Morrissey - Albanci ratovati sa Srbi da, ali uz veliku pomoc plemena USA i plemena NATO. Mi vratiti kosovo kad tad, a onda vi mozete seliti u vasu Shqipëriu.Haugh!

kutak u pravi trenutak

06.10.2011. 01:53

@David Morrissey - i ti bi dragane pobedio da nisi nasledio citavu armaturu jna pa sto se bre divis ko da si ti neki junak bi ti prvi pobjego da nisi imao jna tenkove i topove.....

Dan Giljen

06.10.2011. 03:13

@David Morrissey - Albanci nikad nisu ratovali kao narod,a pogotovu pobedili.Na Kosovu je ratovao NATO,pre toga za Albance je ratovao Hitler i Musolini,a pre njih su to radili turski sultani.Osim toga Albanci su jedini evropski narod koji je vecinom muslimanski.Jedna stvar vam je zajednicka ljubljenje ruku stranih gospodara. Turci,Nacisti,Staljin,Mao i sada NATO.Jedan fenomen koji ne poseduje ni jedan drugi narod je strast u vasoj poniznosti.Setimo se samo odanosti Mao Ce Tungu,u ovome ste nenadmasni.

baunti

06.10.2011. 04:32

@David Morrissey - Prizrenac, Srbija je pravni nasljednik bivse SRJ, pa time i prava garantovanog rezolucijom 1244. S&#39; obzirom da ta rezolucija nikad nije ponistena, niti da je i jedna nova protivrjecna ovoj ikad donesena, Srbija ima svako zakonsko pravo da Kosovo vrati u svoje okrilje. Trenutno to nije lako izvodivo, zbog geopolitickih prilika. Ali necemo jos dugo cekati. Za mog zivota Kosovo ce opet biti dio Srbije, a vi cete gledati da spasavate Albaniju. A kako sam ranije rekao, Englezi ce trljati ruke...

GMR

06.10.2011. 05:43

@David Morrissey - Svi putevi sa Kosova za EU vode preko Srbije, ukljucujuci i priznanje koje nikada necete dobiti.A to za ratovanje- ne budi patetican. Siptari su "ratnici" bili i ostali samo kad uradaju sa ledja i kada se neko drugi bori za njih.

Zoran Djukic

06.10.2011. 09:59

@David Morrissey - @latif@koga ste vi to pobedili ,sto ne budes realan covece-samo lazete i lazete

Prizrenac

06.10.2011. 12:21

@David Morrissey - Nigde ne pise da je Tadic , predsednik Srbije, kao nasledanice Jugoslavije. To kazete samo vi koji napisete komantare. I UN ne poznaju Srbiju kako to neko ovde kaze.. Dakle ovde se ne radi o pedeli zajednicke imovine bivse Jugoslavije od strane tadasnjih republika i pokrajina . Pa eto Srbiji pripada sve. Kosovo je jedno politicko pitanje koje hteli vi priznati ili ne resena stvar. To jedna samostalne drzava priznata skoro od cele Evrope.

Pecanac

06.10.2011. 12:43

@David Morrissey - vas nebi postajalo na karti da niste imale cjelo oruzje JNA.ono oruzje koje je srbija imala trebala je minimalno osvojit pola evrope .ali to je dokaz kad nemas hrabrosti,sloge,srca, da ni svoje nemozes sacuvat a ne tudje uzet *_*

Ukiu

06.10.2011. 12:50

@David Morrissey - I vi, nikada ne biste dobili Kosovo 1912 da nisu bili drugi, koji su veroavali vasim lazima.

Goran

06.10.2011. 13:10

@David Morrissey - Sta vredi "armatura" kad su taci i ostali sadeli po hotelima u Tirani i tamo se slikali u obliznjem parku kako ruse brda i doline

milosm

05.10.2011. 21:44

Kad vec nije bitno da li bi se teritorije na kojima zive Srbi zvale pokrajine, entiteti.....zasto je onda bitno da se teritorija na kojoj zive Siptari zove drzava?

Pecanac

06.10.2011. 12:38

@SRBIN CG - javi se za 1500 godina,mozemo opet pricat ;)))prije toga nema nade !!!

Gagi

06.10.2011. 13:35

@SRBIN CG - Koliko su Albanci počeli da provociraju i da se prave da su neko, sa SAD i EU iza leđa, neće Albanaca ni biti za 1500 godina, Pecanac. Misli o tome.

Pecanac

06.10.2011. 14:25

@SRBIN CG - kojim tempom se srbija smanjila,nece je biti za 15 god a ne 1500gagarin, zna Pecanac tacno sta pise i misli ,inace smo poznati da smo vrijedni i brzo se sirimo , a tebe sto boli da nemate podrsku od Usa,EU itd mogu te razumjet ,al to je cjena za one ratove zlocine i genocid koji ste radili sirom bivse juge !!! vrijeme ce svoje ucinit da postanete kao izrael !!!

Idler

05.10.2011. 22:40

Stalno spominjete sjever Kosmeta ali što je s onima u mjestu Shtërpcë i okolici? ar ste se njih već odrekli ???

nemanja

06.10.2011. 00:18

jaci su mogu da rade sta god hoce ali kad tad ce se stvari vratiti na staro!!! s druge strane ukoliko priznamo bilo sta priznali smo za vek vekova !!! mialite o tome

S

06.10.2011. 00:22

Svi ovi ljudi imaju jednu pogrešnu pretpostavku - da oni koji odlučuju o sudbini ovog prostora žele da reše problem između Srba i Albanaca. Prema tome, oni će uraditi sve da se mi ne dogovorimo. Zašto to rade, ja ne znam. Valjda da bi nas u pogodnom trenutku ponovo dobro naoružali i pustili jedne na druge, da se ponovo ubijamo.

Malisan

06.10.2011. 00:30

Pazi Bogati, da Srbi od svoje vlastite drzave spadnu na entitet. Pa moze, ajde ovako, mi siptarima damo jedan sokak na Kosovo kao entitet unutar drzave Srbije, to je najbolje resenje, a tom planu dajte naziv Briselton!

Dragan Cvijan

06.10.2011. 00:53

"Po modelu Evrope"? Sa kime se vi imenovanagospodo pod naslovom mislite da sprdate?

ybada

06.10.2011. 00:59

Organizovanje Dejtona za Serbiju, postoje mnogi tenzija o podeli Vojvodina, Sndak, Presevska Dolina itd. Samo otvorena diskusija o svim mogućim modalitetima, može da dovede do rešenja koje je održivo na duge staze za Serbiju

felipe

06.10.2011. 01:08

Sprema se sramna izdaja Kosmeta u glavnim ulogama su Boris Tadić i Ivica Dačić, režiseri su iluminati a producenti jedna čuvena bankarska porodica... Došlo je vreme da milion Srba napuni ulice Beograda i odbrani svoj narod i svoje svetinje na KiM. Smena ovoga režima je jedino rešenje, ljudi opametite se i na prvi poziv ujedinjene opozicije izađimo masovno na ulicu neka svako ubedi i povede svoje prijatelje ,braću i sestre, roditelje i decu. Kažimo jedno veliko NEEEE !!!

Slovenac

06.10.2011. 02:17

Latif čime bi Albanci mogli da pobede srbe u ratu,sa 3 tenka koja ne rade i sa lovačkim puškama? Daj ne lupetaj bezveze. Da nije Nato agresor napao Srbije,nikad ne bi postajala Kosova. Srbija bi u samo 7 dana okupirala čitavu Albaniju ako bi htela,a da se ne mešaju Amerikanci.

Mikica

06.10.2011. 12:37

@Slovenac - pa slovence,srbija je imala svaku mogucnost i sva naoruzanje vojske sfrj pa je svaki rat izgubila !!!!! to je jedino sto vas drzalo,inace nemate srce ,hrabrost,snagu,slogu ama bas nista inace nebi bili gubitnici.

Dani Kovac

06.10.2011. 13:11

@Slovenac - E moj "slovence", da je okupira moze, ali videci kakve probleme ima sa okupacijom na Kosovo (samo jedan manji deo Albanije), samo mozes zamilsiti sta bi ostalo od tvoje Srbije, a sa okupacijom cjele Albanske teritorije bi nestala sa lice balkana...i to ne zbog NATO-a...NATO je u Kosovo samo posljednih 10.12 godina...A Kosovo je od pamtiveka...I da znash, sa Kosovom u Srbiji, Srbija bi bila ni manje ni vise Beogradski Pashaluk...i ti to dobro znash zasto...

Jabre

06.10.2011. 02:28

Uf bez evrope smo gotovi, oni će rešiti sve u obostranu korist ko i do sada.Celo Kosovo je Srbija može se samo govoriti o podeli Albanije između Srbije i Grćke sve drugo je gubljenje vremena. Došlo vreme da se pokažu zubi.

vukan

06.10.2011. 02:38

Strpljen spasen! Polako braco, podjela Kosova je glup potez i odricanje svih istorijskih vrijednosti srpskih na KiM!!! Treba sravniti prvo racune ko i za koliko para izgradi Kosovo!

sava

06.10.2011. 02:47

Kosovo nije Evropsko ,Kosovo je Srpsko i bice po Srpskome modelu.A to je da je KiM Srpska sveta zemlja i tako treba da ostane.

Smaranje

06.10.2011. 02:54

Kakva crna evropska komisija.1244 se zna.Treba ukinuti ovu zadnju rezoluciju u UN o pregovorima zbog nasilja nad srpskim civilima!Pravo je prekršeno,carinici tamo gde nije dogovoreno,za to bi trebalo neko da odgovara!Isto,mene interesuje šta je sa kontigentima drugih država kao što su Rusija i Kina,ako postoji KFOR,zašto da bude pod uticajem NATO!Zar nije SB organ u kojem ucestvuju i neNATO strane?Zar je moguće da ljudi koji ne studiraju FPN,znaju više od vas!

GMR

06.10.2011. 05:31

Pre nego sto iko od srpskih politicara krene u "pregovore", treba pitati narod sta on o tome misli. Ali, ne putem anketa i satatistickog uzorka od 1500 dusa. Treba organnizovati opstenarodni referendum. Kosovo nije vlasnistvo ove generacije ili sledece. Kosovo je nas identitet .

mihajlo

06.10.2011. 06:42

Taj siptar latif mora da je zavrsio neku "visoku" skolu u Pristini ili albaniji pa zna geografiju ko mator.

arsa

06.10.2011. 08:20

Ovakva konferencija je moguca samo pod sldecim uslovima:1.Kosovo i Metohija su u celosti u sastavu Srbije2.Da medjunarodna zajednica sprovede popis stanovnistva na KIM uz strogu kontrolu Srbije.Popisom da budu obuhvaceni svi proterani sa KIM kao i njihovi potomci od 1941-2011g.Na osnovu ove etnicke slike podeliti KIM i albanskom delu dati svaku vrstu autonomije u okviru Srbije, pa konfederalni status bez prava na otcepljenje.To je Tadicu&nbsp;crvena linija.

Milovan Milovanović

06.10.2011. 09:02

Ma kakva crna konferencija i kucanje na vrata okupatora. Sa okupatorom se pregovara puškom. Da su naša braća na Jarinju oborila makar i jedan helikopter, a mogli su lako, druga bi priča bila. Gerilsko ratovanje našem narodu nije strano. A kad se okolnosti poklope, a to ne mora biti vremenski tako daleko, Srpska vojska treba pobednički da se vrati na svoje Kosovo i Metohiju. Drugog rešenja, na žalost, nema. A onda možemo da pregovaramo o nekakvoj autonomiji šiptara.

goga

06.10.2011. 10:21

Kosovo i Metohija je nase...ali sta da radimo kad nama zivota nema sa Siptarima, setite se malo istorije,kako su oni dosli do nezavisnosti imali su autonomiju,u Titovoj Jugoslaviji su cesto demnostrilari i izborili se za nezavisnost.Zasto da mi Srbi da budemo crne ovce?Pokusale su predjasnje vlade i lepo i oruzjem pa smo mi dobili deblji kraj.Nisam zaboravila ni Rambuje(F)sve je isto kao i nekada i dalje na Srpsku stetu.Jedino moguce resenje je podela Kosova i Metohije i izgradnja Kineskog zida

Dani Kovac

06.10.2011. 11:25

@goga - Citat: "...imali su autonomiju,u Jugoslaviji"....Komentar: Da, imali su autonomiju koju je Slobodan Milosevic, sa svojim pristalicama ga je ukinuo...a ukinenjem autonomije Kosova, preplasili ste druge federativne jedinice pa se desilo to sto se desilo... Kad jednom pucaju savove tesko je stopirati...svi znamo da je Socijalisticka Republika Srbija je bila federativna jedinica i YU...

Prizrenac

06.10.2011. 12:47

@goga - goga@. Kako vi Srbi mislite??? Kineski zid prema Kosovu. Kineski zid prema Sandjaku, prema Bosni, prema Vojvodini, prema Presevskoj dolini. Ja stvarno se cudim ovim misljenjima . Postavlja se pitanje kako cete ziveti, tako izolovani. Od Rusije ne moze sve da vam dolazi preko vazduha. Daj opameti, opametite se malo.

Goran

06.10.2011. 13:00

@goga - I Irci u severnoj Irskoj imaju autonomiju pa kad god naprave mali problem London im to oduzima i prelazi na tzv."direktno upravljanje".Nikad niko nije bombardovao Englesku zbog toga.

Slobodanka Bernadic

06.10.2011. 11:15

Prvo i pre svega treba ponistiti samokreiranu drzavu Kosovo. Tek onda treba pregovarati o nekoj autonomiji ili konfederaciji. Potom autonomnu pokrajinu treba podeliti na dva kantona Srpski na Severu, i albanski na jugu. Sta bi ova dva kantona imala zajednicko, to je samo otvorena trgovina i nista drugo.!!

Pecanac

06.10.2011. 12:05

@Slobodanka Bernadic - ,Kosovu nisu potrebni nikakvi pregovori ,mi idemo dalje bez obzira sta srbija i njena vlast misli, siguran sam da imate zelju ukdanje Rep.Kosova i ako znate da to nije vise realno i da je zavrsena prica !!!zasto niste pravili kantone dok je Ks bilo u sastavu srbije??bila su oduzeta sva ljudska prava,,,npr,skolovanja ,jezika,kretanja,ne izdavanje licnih dokumenata,provokacije ,itd itd znam da se neces slozit, izvlote ispravi me !!!pozdrav

Dejan

06.10.2011. 11:19

Ako nije mogla Jugoslavija da se organizuje po modelu Evrope, kasnije Srbija najmanje za tako nesto ima mogucnosti Kosovo i Metohija. Sa onima koji su palili srpske srednjevekovne manastire, skrnavili pravoslavna groblja, vrsili najgore etnicko ciscenje, pljackali napustene srpske kuce nema zajednickog zivota. Jedno je pitanje zajednickog zivota a drugo pitanje je oteta i okupirana zemlja koja mora da se vrati u sastav Srbije.

Dani Kovac

06.10.2011. 11:20

Prica o "Deltonu" za Kosovo su predizborne deklaracije i izjave za da se privlece glasaci...Kosovo je zavrsna prica, jedna od Balkanskih drzava...I Na naslov "Kosovo po modelu Evrope" najbolje bi odgovaralo naslov "Balkan po modelu Evrope"

Goran

06.10.2011. 12:56

@Bice kako NATO kaze - NATO je vojna organizacija i ne moze a i ne zna da donosi politicke odluke.On moze samo da bombarduje pristinu.

Padja Samac

06.10.2011. 11:37

Zašto ne sjednu za sto i ne naprave modele za Španiju, Veliku Britaniju, Fransusku...Već na nama eksperimentišu,kao da smo pokusni kunići, a ne narod sa bogatom istorijom,vrijednostima, tradicijom o čemu oni mogu samo da sanjaju.

u ime mira

06.10.2011. 11:50

Srbija nije kapitulirala ali jos uvek se ceka na odgovorne da preuzmu odgovornost za to sta se dogadja na teritoriji suverene drzave!

kimi

06.10.2011. 19:11

E moj Slovenac zahfalujemo vama mi Albanci vi ste bili realni prema nas a sto se tice Serrbima ti znas sta kako su oni sta su oni i tako dalje nemoj da se sekiras Kosova prema putum Evrope a jedan dan sa Albanijom to je zaversena gotovoooooooooo.