Zaključak EK o napretku Srbije 12. oktobra

D. M.

04. 10. 2011. u 20:47

Finalna verzija izveštaja o napretku Srbije na putu ka EU biće gotova posle sastanka kolegijuma Evropske komisije 12. oktobra. Zaključak na oko 15 stranica

ZAVRŠNI ”glanc” mišljenja o napretku Srbije, a samim tim i to da li će i na koji način biti preporučeno da naša zemlja dobije status kandidata, znaće se tek 12. oktobra, posle dvočasovnog kolegijuma Evropske komisije, saznaju ”Novosti”.

Konačni zaključak EK, koji se još sastavlja i koji će biti podložan promenama sve do dana objavljivanja, biće formulisan na oko 15 stranica. U njemu će biti dat sažetak mnogo obimnijeg, analitičkog dela izveštaja o napretku, koji će detaljno obraditi sve segmente, od političkih do reformskih. I, što je najvažnije, u ovom zaključku biće formulisano mišljenje o kandidaturi i datumu za početak pregovora.

- Analitički deo izveštaja sadrži dobre polazne osnove da dobijemo pozitivnu ocenu, ali će ona u velikoj meri zavisiti od uspeha mini balkanske turneje posrednika EU u pregovorima Roberta Kupera, koji u petak dolazi u Beograd, kako bi privoleo dve strane da ponovo sednu za sto - kažu nam u Vladi Srbije.

I Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, objašnjava za ”Novosti” da će preusudna biti procena Brisela o regionalnoj saradnji:

- Očekujem pozitivnu ocenu za ono što smo uradili u oblasti reformi. Naravno, pohvale će pratiti i uputstvo da se usvojeni zakoni i donete mere sprovode u praksi i upozorenje da će to biti pažljivo praćeno. Deo koji se odnosi na regionalnu saradnju, a posebno dijalog Beograda i Prištine i situacija na severu, biće posebno tretiran.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da ima još vremena do 12. oktobra da se problemi na severu KiM reše:

- Srbija je dosta učinila, reforme se nastavljaju, to se vidi po broju zakona koji su usvojeni u parlamentu, a i regionalna saradnja je napredovala.

Zasad je najrealniji scenario da EK preporuči dobijanje kandidature, uz ispunjenje dodatnih uslova u odnosima Beograda i Prištine, kako bi se odredio datum pregovora. Prema Nikoli Jovanoviću, iz Centra za novu politiku, uz ”unapređenje regionalne saradnje”, kao dodatni kriterijumi biće navedeni i borba protiv korupcije i korekcija reforme pravosuđa.

KOJE BI OCENE MOGLA DATI EK

Ocena +

* Saradnja sa Hagom

* Kosovo - dogovor oko carinskog pečata

* Rad na pomirenju u regionu

Ocena -

* Kriza oko administrativnih prelaza

* Učešće Prištine u regionalnim forumima

* Kontrola javnih nabavki

Ocena + -

* Borba protiv korupcije

* Reizbor sudija

* Zakoni o restituciji i javnoj svojini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milos

04.10.2011. 22:55

Po meni, nismo bas zasluzili kandidaturu. Iskreno, vise smo radili na "kozmetici" nego na sustinskim reformama. Smatram da ipak EU treba da je odobri da bi narodu podigla optimizam i veru u bolju i stabilniju buducnost..Datum za pregovore treba usloviti sustinskim reformama administracije, policije, pravosudja, javnih preduzeca...nikako uslov ne sme biti Kosovo, sem da se stabilizuje situacija i da se vratimo za sto uz prekide jednostranih poteza Pristine. Moramo biti spremni na teske kompromise

Činić Čedomir

05.10.2011. 17:36

ne verujem da nece biti dovoljno volje, jer Srbija ima sve nuzne zakonske norme, pa cak i sudske procedure i nisu potrebni novi izmenjeni ili usvojeni zakoni da bi se resili dole navedene cinjenice a sad ako se traze izgovor za odlaganje mora se uci dublje u strukture i njihov razlog za odupiranje u sprovodjenju zakona i obicaja na teritoriji Srbije.