Vesti

0

Beogradski metro 2017. godine

Autor: IJ

Izvor: RTS/Novi Magazin

Beogradski metro 2017. godine

Uoči sednice Skupštine grada, na kojoj će se u četvrtak, 6. oktobra, raspravljati  o realizaciji projekta "Beogradski metro", Antić je ocenio da je to najvažnija odluka koju će gradska vlast doneti u ovom mandatu.

Metro je višedecenijski san urbanista i Beograđana, koji će dugoročno rešiti sve saobraćajne probleme i gužve u prestonici, rekao je Antić za RTS.

On je podsetio da su aktuelne gradske vlasti odustale od osporavanog lakog šinskog transporta koji je bio predviđen pre nekoliko godina, objašnjavajući da će Beograd dobiti klasičan metro koji će biti usmeren na nezavisni šinski sistem.

Planirano je da metro nema dodira sa drugim saobraćajem, da se kreće pod zemljom i koliko god bude moguće nadzemnom trasom, naveo je Antić i dodao da će kroz stari deo grada metro ići pod zemlju, a da će na Novom Beogradu i Zemunu verovatno voziti na površini.

U Memorandumu o razumevanju u vezi za projektom "Beogradski metro", koji će se naći pred odbornicima, definisani su uslovi saradnje između Beograda i francuske kompanije "Alstom Transport" oko izgradnje metroa, kao i mogućnosti finansiranja tog projekta.

Planirano je da izrada studije izvodljivosti traje oko 15 meseci, a da gradnja metroa počne za dve godine, dok je prema procenama stručnjaka za izgradnju prve linije potrebno tri i po godine, naveo je Antić.

Prvi projekat za izgradnju beogradskog metroa napravljen je još 1972. godine, a godinu dana kasnije formiran je Sektor za metro, koji je 1982. godine, u saradnji sa projektantima bečkog i minhenskog metroa zakružio idejna rešenja za prvu etapu gradnje.

Od izgradnje metroa, međutim, odustalo se nakon samo tri godine, kada je lansiran plan "Tramvaj za 21. vek", prema kome je gradski saobraćaj počivao na osovini automobili - tramvaji gradskog saobraćaja.

O izgradnji metro ponovo je 1997. godine govorio tadašnji gradonačelnik Zoran Ðinđić, a početkom 2000. godine u opticaj je ušla ideja o izgradnji lakog šinskog sistema, kojom se bavio gradonačelnik Nenad Bogdanović.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR