• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zidaju garažu na mestu spomen-grobnice

Predsednik skupštinskog odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović kritikovao je danas gradsku vlast Kragujevca zbog najave izgradnje prve podzemne garaže u centru grada na mestu gde se nalazi spomen-grobnica stradalih u Drugom svetskom ratu.

Odluku o izgradnji prve podzemne garaže u centru Kragujevca, na prostoru gde se sada nalazi Trg narodnog heroja, doneli su odbornici Skupštine grada prošlog meseca.

Zbog najavljene izgradnje garaže, gradska uprava planira izmeštanje spomen-grobnice Kragujevčana stradalih na početku Drugog svetskog rata.

Omerović je vlast u Kragujevcu istovremeno optužio da time želi da ospori doprinos Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP) u borbi protiv fašizma.

"Licemerno zvuči zahtev novokomponovanih antifašista da se utvrde sve činjenice u vezi sa grobnicom na Trgu narodnog heroja u Kragujevcu", rekao je Omerović, dodajući da je tvrdnja da su u spomen grobnici, pored pripadnika NOP-a sahranjene i takozvane žrtve komunističkog terora - monstruozna.

"Podzemnom garažom, kao i svojom podzemnom politikom prekrajanja istorije, neki bi da izjednace zločince i žrtve", rekao je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema njegovim rečima, to pravdaju ni manje ni više nego otporom "nekima čiji je politički interes da se zaustavi razvoj Kragujevca".

"Oni bi znači, zbog ove investicije, izbrisali iz sećanja one koji su dali svoj život u borbi protiv fašizma", rekao je Omerović.

Sramotno je što takav "razvoj" žele vlasti u gradu koji je postao sinonim za zločine nad nevinim građanima i koji je toliko propatio i ogromne žrtve podneo od strane fašista, zaključio je Omerović.

Potomci žrtava ne pristaju na izmeštanje grobnice, dok u nadležnim institucijama, još utvrđuju da li se na spornoj lokaciji zaista nalaze nečiji posmrtni ostaci.

Najava izgradnje te garaže izazvala je polemike, tako da Demokratska stranka tvrdi da je na Trgu spomen kosturnica i da se tu nalaze kosti 58 žrtava fašizma, dok Gradska uprava kaže da ne postoje nikakvi materijalni dokazi za to.

U Gradskoj upravi podsećaju da su na prostoru gde se sada nalazi Trg narodnog heroja 1941. godine streljana i obešena dva omladinca, kao i da je to spomen obeležje izgrađeno 80-tih godina, prošlog veka u znak sećanja na sve borce u Drugom svetskom ratu.

Svake godine, na Dan pobede - 9. maja predstavnici grada i SUBNOR-a na tom mestu polažu vence.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image