Srbija

Utorak, 04.10.2011.

18:03

Srbija privlačnija od Rumunije

Srbija je za strane investitore postala privlačnija destinacija od Rumunije u vreme kada su administrativni troškovi smanjili konkurentnost rumunske privrede.

Izvor: Beta

Default images

Međunarodna konsultantska kuća Lajtner Lajtner navodi da je Srbija postala veliki konkurent u privlačenju investicija Rumuniji, koju su odavno već pretekli Mađarska i Bugarska.

Šef te konsultantske kuće za rumunsko tržište Rene Šeb kaže da je razlog otvaranja kancelarije u Beogradu sve veći broj zahteva klijenata koji žele da posluju na srpskom tržištu.

"Osim cene radne snage, u Rumuniji postoje administrativni troškovi koji značajno smanju kompetitivnost", navodi Šeb.

On je ocenio da je Rumunija mnogo izgubila na konkurentnosti povećanjem stope PDV-a, što je negativno uticalo na poslovnu klimu.

"Niko nije očekivao da će se PDV povećati preko noći. Voleo bih više da se nešto učini da PDV bude na nivou od 19 odsto, umesto da bude povećan za pet odsto", ocenio je Šeb.

U Lajtner Lajtneru ne veruju da je sada moguće smanjenje PDV-a u Rumuniji, ili klasifikacija poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: