• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portugalija podržava ulazak Srbije u EU

Portugal pruža punu podršku evropskim integracijama Srbije, istakao je premijer Srbije Mirko Cvetković nakon sastanka sa portugalskim kolegom u Lisabonu Pedrom Pasošom Koeljom.

Cvetković je sinoć na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pasošom Koeljom posle sastanka istakao da je tokom susreta ukazao portugalskom premijeru na to da je za Srbiju od najveće važnosti dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine i određivanje datuma za početak pregovora.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na severu Kosova, Cvetković je naglasio da je stav Srbije da svi problemi mogu biti rešeni dijalogom, na diplomatski i miran način, bez unilateralnih poteza, za šta je dobio podršku portugalskog premijera.

Pasoš Koeljo je preneo da Portugal ima pozitivan stav prema procesu pristupanja Srbije EU, pri čcemu je naglasio da Evropa ne može biti jedinstvena bez prostora Balkana.

On je napomenuo da je Hrvatska nedavno završila pomenuti proces i izrazio uverenje da će i Srbija ići istim putem.

Predsednik Vlade Portugala je ohrabrio Srbiju da istraje u naporima za ostvarenje tog cilja i dodao da je neophodno da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Cvetković i Koeljo ocenili su da su odnosi između dve zemlje veoma dobri, ali i da postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Cvetković je istakao da je na sastanku postignut konsenzus o tome da je neophodno unaprediti saradnju poslovnih ljudi iz Srbije i Portugala jer su ekonomski odnosi između dve države znatno ispod nivoa koji bi mogao da bude ostvaren.

Koeljo je rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, a portugalske kompanije bi ulaganjem u Srbiju imale koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima potpisane sa većim brojem zemalja.

S druge strane, srpske kompanije bi saradnjom sa Portugalom imale pristup tržšï¿½tima Južne Amerike i Afrike, naveo je Pasoš Koeljo.

Cvetković nastavlja danas dvodnevnu posetu Portugalu sastankom sa predsednikom te zemlje Anibalom Kavakom Silvom posle čega će portugalskim privrednicima predstaviti mogućnosti ulaganja u Srbiju.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image