Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas posetio je juče naselje Leskovac na teritoriji opštine Lazarevac, gde je nedavno završena izgradnja sekundarne vodovodne mreže. Ovo naselje je tako postalo najudaljenije tačka u sistemu „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“.


Đilas je tom prilikom istakao da dovođenje vode u ovo naselje predstavlja ispunjenje obećanja datog pre tri godine.

– Grad na ovaj način pokazuje da se podjednako vodi računa kako o centralnim tako i o obodnim delovima grada, ne bi li se svaki građanin oseća kao punopravni stanovnik Beograda. Kada dobijete gradsku vodu, asfaltirane ulice, sređenu školu i dobar napon struje, možete da kažete da ste Beograđani – istakao je Đilas.

On je objasnio da je Grad izdvojio oko četiri milona evra kako bi ovo i još tri naselja u opštini Lazarevac dobili vodu, a u saradnji sa opštinama, i ubuduće će nastaviti sa ovakvim investicijama

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Cvijo Babić naglasio je da je izgradnja vodovodne mreže bio veoma složen i komplikovan posao, s obzirom da je pogon udaljen skoro 50 kilometara.

– Projekat je deo rešavanja problema vodosnabdevanja u Lazarevcu. Do kraja naredne godine i mesne zajednice Stepojevac i Vrbovno dobiće gradsku vodu, a i nakon toga nastavoćemo da Ibarskom magistralom povezujemo mesta na sistem „Beogradskog vodovoda“ – kazao je Babić.

Leskovac broji oko četiri stotine domaćinstava, od kojih se mnoga bave poljoprivredom, a do sada su koristili vodu iz bunara. Kako kažu, imali su puno problema, s obzirom da je voda iz bunara imala slab pritisak i da nije mogla da se pije, ali će nastaviti da je koriste za zalivanje bašta.

U Mesnoj zajednici Leskovac urađeno je 15.000 metara sekundarne vodovodne mreže i 156 priključaka, kao i rezervoar „Vis“, kapaciteta dva puta po 1.000 kubnih metara.

Projekat koji je upravo završen vezan je za Južni prigradski sistem, kojim su obuhvaćene teritorije tri gradske opštine: Barajevo, Lazarevac i Voždovac, odnosno Ripanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari