Neprihvatljivo je da neko iz Austrije u Beogradu drži lekciju o tome kako su krizu na severu Kosova izazvali tamošnji ekstremisti – rekao je juče u Beogradu, na ekonomskom samitu „Srbija i EU: Perspektive i izazovi“, zamenik premijera i ministar Ivica Dačić reagujući na izlaganje državnog sekretara vlade Austrije za evropske i međunarodne poslove Volfganga Valdnera, koji je u svom govoru na tom skupu izjavio i da je priznavanje nezavisnosti Kosova „realnost“.


Dačić je, replicirajući Valdneru, aludirao da je EU imala dvostruke standarde, odnosno da je dozvolila podelu Srbije, ali da ne podržava razgraničavanje Srba i Albanaca na Kosovu, pri čemu je naglasio da Evropa od stvari iz „Titovog komunističkog perioda“ priznaje samo granice. Takođe, demantovao je da su na Kosovu najveći problem kriminalci sa severa, uz tvrdnju da je daleko veći kriminal prisutan u Prištini.

– Srbija neće moći da gleda zatvorenih očiju ukoliko vlada Kosova upotrebi silu prema Srbima na severu pokrajine. Hoćemo li sada neki novi rat? Mi to nećemo. Međutim, realnost je da u pokrajini postoje dva Kosova, jedno srpsko i jedno albansko. Srbija ne želi podele po etničkom principu, ali je Pandorina kutija otvorena rasturanjem Srbije, zbog čega je potrebno organizovati međunarodnu konferenciju na kojoj bi se na miran način postigao dogovor o razgraničenju na Kosovu. Ko to ne shvata, snosi odgovornost za nastavak sukoba – zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari