Zdravlje

Nedelja, 02.10.2011.

13:57

Riblje ulje ne pomaže inteligenciji

Uprkos nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju detetovog mozga, španska studija je pokazala da ono zapravo nema nikakvog uticaja na inteligenciju.

Izvor: Plivazdravlje.hr

Default images

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition potvrđuje raniju norvešku studiju koja je ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je majka uzimala riblje ulje tokom trudnoće i dojenja i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju.

Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA) kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa.

Pitanje je bilo da li će detetu da koristi dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj ishrani.

Istraživači su otkrili da deca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vreme porođaja, na testovima imaju nadprosečni nivo inteligencije u dobu od 6 godina.

Majke sa visokom nivoom DHA nisu nužno dobijale riblje ulje kao dodatak ishrani, nego taj rezultat možda odražava majčino unošenje DHA iz različitih izvora, a tokom dužeg perioda.

"Nismo otkrili znatan učinak dodatka ishrani na kognitivne funkcije deteta. Majčinski DHA status može imati veze s kasnijim kognitivnih funkcijama kod dece", napisala je vođa studije Kristina Kampoj sa Univerziteta u Granadi.

To bi moglo da znači da je dugotrajno uzimanje masnih kiselina korisnije nego uzimanje dodataka ishrani u trudnoći.

"Studija nije merila način ishrane dece, a to je moglo da utiče na rezultate", rekla je Ingrid Heland iz Univezitetske bolnice u Oslu, koja je vodila ranije norveško istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: