• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komandant Kfora na Jarinju

Komandant Kfora Erhard Drevs došao je danas na prelaz Jarinje. Vojnici Kfora ranije proširili su bazu na Jarinju i uklonili barikadu koju su postavili Srbi na glavnom putu ka tom prelazu. Jedinice Kfora ne puštaju na taj prelaz čak ni predstavnike UNMIK-a.

Komandant Kfora Erhard Drevs došao je danas na prelaz Jarinje u opštini Leposavić i zatražio da se sastane sa predsednikom te opštine Brankom Ninićem.

Ninić trenutno nije na prelazu, a Drevs je susret zatražio preko posrednika, predstavnika UNMIK koji je želju komandanta Kfora preneo Srbima kod prelaza.

Vojnici Kfora ranije danas proširili su bazu na Jarinju i uklonili barikadu koju su postavili Srbi na glavnom putu ka tom prelazu.

Prethodno su kod barikade postavili bodljikavu žicu i upozorili da će pucati u sve koji se približe.

Kfor nije pustio na taj prelaz čak ni predstavnike UNMIK-a, koji su pokušali da prenesu stavove građana, nakon što su se vratili sa sastanka iz baze Kfora, uz obrazloženje da se "nisu najavili“.

Zamenik šefa UNMIK-a Robert Sorenesen rekao je novinarima, na novoj barikadi uspostavljenoj posle akcije Kfora, da UNMIK nije bio obavešten o današnjoj akciji tih snaga.

On je pozvao građane da ostanu mirni i dodao da su dobili uveravanje od Kfora da neće primeniti silu ukoliko ni građani ne budu to činili.

Građani su od Sorensena zatražili da reši problem devet porodica koje su ostale zarobljene u proširenoj zoni Kfora, kao i da obezbedi da oni mogu da posećuju groblje koje se nalazi pored baze u istoj zoni.

Sorensen je ukazao da se sva ta pitanja mogu rešiti kroz razgovore i pokušao da te zahteve prenese Kforu kada mu je zabranjen povratak u bazu međunarodnih snaga.

Na Jarinju se ne odvija saobraćaj jer je Kfor na 200 metara od prelaza postavio prepreku - ježa. Prelazu ne smeju da priđu ni pešaci jer je to Kforova zaštićena zona, i svi moraju tako da postupaju dok Kfor ne izda drugačije saopštenje, javlja novinar agencije Beta.

Na okolnim brdima, na svaka dva metra, nalaze se naoružani vojnici američkog Kfora koji prate situacijiu i ne dozvoljavaju nikome da se približi tom prostoru. Helikopteri Kfora sleću u zonu prelaza, dovozeći vojnike i burad sa goriviom.

Vibens je razgovarao sa novinarima i predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem.

Ninić je Vibensu preneo spremnost Srba da naprave novu barikadu i da se na miran način suprotstave pokušaju instaliranja albanske carine i policije na prelazu Janrinje.



Predsednik opštine je poručio da će putni pravac biti slobodan za predstavnike međunarodnih snaga i da će Srbi odustati od barikada kada sa prelaza budu otišli kosovski carinici i policajci.

Ninić je dodao da mu je američki oficir rekao da Kfor neće upotrebiti silu sve dok narod bude miran.

Ranije danas šef UNMIK-a Farid Zarid razgovaro je sa građanima okupljenim na prelazima i rekao im da treba da uklone barikade.

Dok su Zarid i Ninić razogovarali američki vojnici su razvukli bodljikavu žicu na Jarinju i počeli uklanjanje barikade.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Eduard Kukan izjavio je da Euleks već istražuje nedavne incidente na severu Kosova i da bi trebalo privesti pravdi one koji su koristili nasilje protiv Kfora.

Odgovarajući na pitanje portala "Setimes" o incidentu na severu Kosova Kukan je rekao da oni ne doprinose rešavanju problema između Prištine i Beograda.

"Euleks je pokrenuo istragu o tome šta se dogodilo u utorak 27. septembra i smatra da bi trebalo privesti pravdi one koji su pribegli nasilju protiv Kfora", izjavio je Kukan i dodao:

"Incidenti ili akti nasilja na severu Kosova ne pomažu da život ljudi bude bolji. EU je zbog toga pokrenula dijalog o rešavanju životnih pitanja, što bi omogućilo Kosovu i Srbiji da ostvare napredak u odnosima i u evrointegracijama. Umesto toga vidimo ljude

Danas su pripadnici Kfora i Euleksa opet obavili kontrolu voza na relaciji Kraljevo-Zvečani. Kontrole vozova na administrativnom prelazu počele su juče popodne.
Putnici su novinarima rekli da je voz zaustavljen jutros oko devet sati u blizini Jarinja.

Prema njihovim rečima, američki vojnici su obezbeđivali prilaz vozu, dok su pripadnici Euleksa kontrolisali dokumenta putnika.

Prtljag nije kontrolisan, pa je voz brzo nastavio put ka Zvečanu. Do juče popodne vozovi na toj relaciji nisu bili kontrolisani.

Lokalni Srbi su proveli još jednu neprospavanu noć tokom koje nije bilo incidenata, a na barikadama situacija je bila mirna, uz prisustvo jednog broja građana koji su čuvali prepreke na putu.

Među građanima na barikadama raste napetost zbog najava iz Kfora i kosovskih institucija da će ih na silu ukloniti.

Dve sedmice Srbi danonoćno dežuraju na barikadama na severu Kosova koje su postavlili zbog dolaska albanskih carinika i policajaca na prelazima Brnjak i Jarinje.

U šatorima pored barikada, gde dočekuju jutra, veoma je hladno, pa građani lože vatru, kuvaju tople napitke i smišljaju kako da im vreme brže prođe.

Na barikadama dežuraju radnici po rasporedu koji su sami napravili, a pridružuju im se i penzioneri, domaćice i studenti, svi sa istim ciljem da se suprotstave nasilnoj integraciji severa pokrajine u kosovske institucije.

Povređeni Srbi na koje su 27. septembra na Jarinju pucali vojnici Kfora oporavljaju se u kosovskomitrovačkoj bolnici i nisu vitalno ugroženi.

Sporednim putevima u ograničenim količinama stižu namirnice na sever Kosova, a ovdašnji pekari su povećali proizvodnju hlaba kako bi zadovoljili potrebe građana. Redovno stiže i dnevna štampa.

Zbog loših alternativnih puteva redukovan je prevoz putnika velikim autobusima, pa za centralnu Srbiju najčešće idu kombi vozila i putnički automobili.

(MONDO/agencije)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image