• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: NATO odgovoran za krizu na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je NATO odgovoran za situaciju na severu Kosova i da Srbija traži odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila na administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon sinoćnjih konsultacija Saveta bezbednosti UN, Jeremić je za RTS rekao da je Rusija na tom sastanku prenela sve ono što je Srbija smatrala za neophodno, dodajući da nijedan incident ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nekažnjen.

"Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila. Nijedan incident, ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nekažnjen od strane Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

On je kazao da NATO snosi punu odgovornost za takvu situaciju.

"Nigde u Evropi se ne puca na civile osim u Srbiji, i to na teritoriji koja nije pod upravom Vlade Srbije", rekao je Jeremić.

Vicepremijer i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da se Kosovo danas ne brani na barikadama, već mudrom politikom i ocen io da je svako rešenje za tu pokrajinu bolje nego trenutna, izuzetno teška situacija.

"Ne može više ovako - mi nemamo stav ni o čemu, ni o Kosovu, ni o Paradi ponosa", rekao je Dačić.

On je ocenio da se Kfor i međunarodna zajednica prosto "upiru" da odbrane želje Prištine, odnosno Hašima Tačija.

"Ako su ispoštovali Albance, moraće i Srbe i tačka. Srbija nije prekinula pregovore i dijalog sa Prištinom, ne znam o kojim pregovorima se govori. Šta su se to dogovorili, pa sada to prekidaju", zapitao je Dačić.

On je dodao da mu se čini da se o problemu Kosova vode "virtuelni razgovori", odnosno kao da ne postoji svest o stvarnoj situaciji na terenu.

Dačić je takođe odbacio objašnjenja da su potezi međunarodne zajednice i Prištine na severu Kosova usmerene na suzbijanje kriminala.

"Ma kakve su to guposti svođenje pitanja problema severa Kosova na kriminal. Kriminal u Prištini je svetskih razmera, pa što tamo ne stave bodljikave žice. Ima li toga još negde u svetu?", rekao je Dačić.

On je dodao da ceo srpski narod ne želi da živi na takvom Kosovu.

Dačić je ukazao da je obaveza Kfora da štiti narod, bez obzira da li su Srbi ili Albanci.

Pucanje je krajnja nužda i neka znaju svi da se ne može ratovati protiv naroda, poručio je on.

Savet bezbednosti UN održao je sinoć zatvorene konsultacije o stanju na severu Kosova posle sukoba Srba i pripadnika Kfora u kojem je povređeno sedam Srba i četiri vojnika Kfora.

Diskusije koje su se vodile tokom konsultacija iza zatvorenih vrata za sada nisu poznate, kao ni to da li će Savet bezbednosti UN izdati neko zvanično saopštenje.

Konsultacije su sazvane na zahtev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora, pozivajući istovremeno Kfor i Euleks da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti.


(agencije/MONDO)



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image