Capital.ba

Toplane u Srbiji moraju da izmire dug do 13. oktobra

28.09.2011. / 19:20

BEOGRAD, Toplane u Srbiji će morati do 13. oktobra da izmire polovinu ukupnog duga prema Republičkim robnim rezervama, za pozajmljeni mazut iz prethodne grijne sezone, da bi dobile nove količine mazuta za predstojeću grijnu sezonu, izjavio je danas predsjednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić, dodavši da za sada nema nagovještaja da će toplane tražiti poskupljenje grijanja.
Ako hoćemo da povučemo nove količine mazuta iz Robnih rezervi, moramo da vratimo ono što smo prethodno uzeli, rekao je Lečić novinarima, poslije sastanka radne grupe za sigurno snabdijevanje energentima, koji je održan u Ministarstvu infrastrukture i energetike.
On je najavio da će 3. oktobra početi funkcionalne probe u toplanama, a da će 15. oktobra toplotni sistemi biti potpuno spremni za grijnu sezonu.
Danas smo pokušali da nađemo rješenje za toplane koje nisu izmirile obaveze prema Robnim rezervama, što je neophodno da bi do 15. oktobra mogle da povuku nove količine mazuta i počele normalno da isporučuju toplotnu energiju, dodao je.
Lečić je istakao da za sada nema nagovještaja da će toplane tražiti poskupljenje grijanja, iako postoji veliki disparitet između cijena energenata i cijene grijanja.
Odluku o poskupljenju grijanja donose lokalne samouprave na prijedlog toplana, rekao je Lečić, koji nije mogao da precizira da li će grijanje poskupjeti ili će toplane zajedno sa lokalnim samoupravama, na neki drugi način pokušati da nadomjeste novac, potreban za nabavku novih količina energenata.
On je podsjetio da su cijene grijanja prošle godine rasle u prosjeku za 17 odsto, a da su samo cijene mazuta porasle za više od 40 odsto. Još postoje dispariteti između cijena grijanja i cijena energenata, što mora da se riješi, kako bi toplane imale dovoljno novca za nabaku energenata za novu grijnu sezonu, zaključio je Lečić. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!