Capital.ba

Ćirić za smanjenje obavezne rezerve banaka

28.09.2011. / 18:42

BEOGRAD, Makroekonomska situacija u Srbiji je stabilna, ali je zabrinjavajuće to što je izvoz počeo da pada, ukazao je danas ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić.
Potrošen je sav novac namijenjen u ovogodišnjem budžetu za podsticaje, te bi smanjenje obaveznih rezervi banaka i referentne kamate omogućili da privreda lakše dođe do novca, rekao je ministar u Beogradu, na privrednoj konferenciji banke Rajfajzen.
Prema mišljenju Ćirića, smanjenje obavezne rezerve bi omogućilo bankama da tako oslobođenim novcem kreditiraju preduzeća.
Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik je ocijenio da oprezna monetarna i fiskalna politika može podstaći investicije, ali za upjseh su potrebni i liberalizacija tržišta robe i tržišta rada.
Predsjednik Fiskalnog savjeta Srbije Pavle Petrović je ocijenio da je dodatno zaduživanje države bilo neophodno da bi se pokrio deficit u ovoj godini, a dio je i za pokrivanje deficita u idućoj godini.
“To pozajmljivanje je nužno zlo da bi se prevazišao visoki deficit i to ne treba uzimati kao pravilo ili način da se deficit pokriva ubuduće”, kazao je Petrović.
On je ocijenio da će javni dug Srbije, kada se uključi i dodatno zaduživanje, do kraja godine dostići 43,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i približiti se gornjoj granici od 45 odsto BDP, ali je neće premašiti.
“Za javni dug je presudno da iduće godine imamo smanjenje deficita u skladu sa fiskalnim pravilima”, kazao je Petrović.
Predsjednik Izvršnog odbora banke Rajfajzen u Srbiji Oliver Regl (Roegl) je ocijenio da kreditiranje ne ograničava nedostatak kapitala, nego nelikvidnost i slaba kreditna sposobnost domaće privrede.
Stopa problematičnih kredita je premašila 22 odsto, ukazao je Regl.
Direktor fabrike sokova “Nektar” iz Bačke Palanke Bojan Radun je ocijenio da monetarna politika ne može podstaći investicije.
“NBS može jedino da utiče na smanjenje referentne kamatne stope i smanjenje obavezne rezerve banaka, da bi one mogle da daju kredite pod povoljnijim uslovima”, rekao je on.
Predsjednik grupe “Point” Zoran Drakulić ocijenio je da je osnovni problem za poslovanje u Srbiji slaba poreska disciplina, odnosno “ogromno sivo i crno tržište”. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!