Srbija

Sreda, 28.09.2011.

12:07

Gas "opravdano" skuplji 15 odsto

Vlada Srbije mogla bi sutra da razmatra predlog o poskupljenju gasa za 15 odsto, kaže pomoćinik ministra za infrastrukturu i energetiku Srbije Miloš Banjac.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je nakon sastnka Radne grupe za praćenje snabdevanja energijom i energentima u grejnoj sezoni 2011/2012. kazao da je Srbijagas podneo zahtev za poskupljenje gasa i da je Agencija za energetiku Srbije dala mišljenje da je to poskupljenje opravdano.

"Sada je ostalo da ministarstva daju mišljenje i da se zatim predlog uputi Vladi Srbije. Dok ministarstva ne vide da li smatraju da je to poskupljenje opravdano ne mogu da vam kažem da li će gas poskupeti", kazao je Banjac.
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je će Vlada Srbije najverovatnije do 1. oktobra doneti odluku o tome da li će gas poskupeti ili ne.

"Uveren sam da Vlada Srbije neće dozvoliti velike oscilacije u ceni gasa, bez obzira na to što će taj energent od 1. oktobra dostići najveću istorijsku cenu na svetskom tržištu", rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da je preduzeće "Srbijagas" spremno za bilo koji vladin "scenario" ali i upozorio da će, ako gas ne poskupi, morati da se razgovara o tome kako će biti finansiran manjak sredstava za plaćanje gasa.

"Eventualno poskupljenje gasa ne rešava ništa 'Srbijagasu', samo umanjuje postojeću finansijsku rupu", rekao je Bajatović i naglasio da se "Srbijagas" zalaže za poskupljenje tog energenta.

On smatra da je sada najvažnije pitanje po kojoj ceni će toplane dobijati gas, kada počne grejna sezona, ocenivši da će gasa biti u dovoljnim količinama.

Bajatović je dodao da će se vlada, ukoliko gas poskupi, najverovatnije suočiti i sa zahtevima lokalnih samouprava za povećanje cene grejanja, što će opet, kako je rekao, poremetiti ukupan makroekonomski okvir.

On je rekao da se potrošnja gasa ne smanjuje, uprkos nekim navodima, i naveo da je prošle godine broj potrošača tog energenta povećan za 20.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: