• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javna preduzeća se zadužila, država vraća

Vladinim predlogom zakona više od milijardu evra kredita koje su javna preduzeća uzela od stranih banaka biće vraćeni iz budžeta.

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona kojim država vraća dug više javnih preduzeća i ustanova koja su podigla kredite od stranih banaka, u ukupnom iznosu od 654,8 miliona evra, 590,4 miliona dolara i 627.341 švajcarski franak.

Železnicama Srbije Vlada je "oprostila" i vraćaće umesto njih kredit od 181,8 miliona evra i 15,1 miliona dolara, dok su Putevi Srbije oslobođeni obaveze da vrate dug od 464,8 miliona evra i 43,3 miliona dolara, objavljeno je danas na Internet sajtu Vlade.

Vlada će, umesto Kliničkog centra Srbije u Beogradu, inostranim poveriocima vratiti kredit od 3,1 milion evra, a isplatiće i dug zemunske bolnice od 1,9 miliona evra.

Kredit Radio Jugoslavije od 3,1 miliona evra i 627.341 švajcarski franak otplatiće takođe Vlada, koja će servisirati i dug Fonda za razvoj Srbije stranim bankama od 320.943 dolara, kao i Građevinskog fakulteta u Subotici od 235.243 dolara.

Dužnici su kredite i zajmove digli od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, iz sredstava Pariskog i Londonskog kluba, Evropske investicione banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i drugih inostranih poverilaca, a za njih je država Srbija dala garanciju.

Oslobađanje od obaveza odnosi se i na kamate koje je Srbija platila ili će platiti inostranim poveriocima, kao i na ostale troškove zajma.

U obrazloženju zakona navodi se da je u prethodnom periodu Srbija na osnovu zakona i međudržavnih sporazuma regulisala i preuzela obavezu plaćanja određenih dugova koje su banke i privredni subjekti imali prema inokreditorima, a koji su nastali pre uvođenja sankcija UN.

Na taj način su dužnici i garanti - banke i privredni subjekti umesto prema inopoveriocima stupili u obavezu prema Republici Srbiji.

Imajući u vidu da se radi o preduzećima čije je funkcionisanje od javnog značaja i bitno za celokupan sistem, Srbija pored izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta, garantuje i za nova zaduženja tih preduzeća u zemlji i inostranstvu, ističe se u obrazloženju.

Ukazano je i da Srbija već duži period servisira navedene obaveze tih preduzeća prema međunarodnim finansijskim institucijama, jer oni svojim poslovanjem ne mogu obezbediti višak sredstava za vraćanje kredita.

S obzirom na to da se radi o indirektnim budžetskim korisnicima koja imaju probleme u obezbeđivanju prihoda za nesmetano funkcionisanje, naplata ovih potraživanja bi ih dovela u nezavidnu finansijsku situaciju, a druge mogućnosti nisu razmatrane, zaključila je Vlada.

Vlada u predlogu zakona, usvojenom na sednici od 22. septembra, naglašava da se ne očekuje da njegova primena izazove dodatne troškove ni građanima ni privredi.

(FoNet)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image