Kfor uklonio barikadu na Jarinju, Srbi postavili novu

Tanjug

26. 09. 2011. u 08:14

Kfor uklonio barikadu od šljunka na putu koji Jarinje povezuje sa njihovom bazom. Vozači iz Raške u sredu na slobodi, Euleks nadzire suđenje

JARINJE - Pripadnici Kfora okončali su oko 19.30 sati akciju uklanjanja barikade od šljunka, na putu koji administrativni prelaz Jarinje povezuje sa njihovom bazom u blizini, ali su Srbi nedaleko odatle postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju.

Oko 21.30 sati Kfor je smanjio broj vojnika koji su se nalazili naspram lokalnih Srba.
Situacija kod administrativnog prelaza oko 22 sata bila je mirna, a predsednik opštine
Leposavić Branko Ninić izjavio je da je akcija Kfora na uklanjanju barikade prema Jarinju, provokacija uoči nove runde dijaloga Beograd i Prištine.

Iza bodljikave žice, postavljene kod mesta gde se nalazila uklonjena barikada, ostao je manji broj vojnika koji prate dalji razvoj situacije. Kfor je u unutrašnjost baze povukao i jedan oklopni transporter, koji je izašao iz baze pred početak akcije, oko 18 sati.

Srbi su 15. septembra, nezadovoljni jednostranom akcijom prištinskih vlasti i dovođenjem kosovskih carinika i policijaca na prelaz Jarinje, nasuli šljunak na put koji vodi do prelaza i ka bazi Kfora.

Kfor je sada uklonio tu barikadu, ispred koje je prethodno postavio bodljikavu žicu.

Srbi su, međutim, u neposrednoj blizini postavili novu barikadu, kojom se ne blokira pravac ka bazi Kfora, ali se posle razdvajanja puta blokira pravac ka Jarinju.

Reporteri "Novosti" sa Srbima na barikadama. Više o tome pročitajte OVDE
Blokada od zemlje i šljunka je blizu bodljikave žice koju su razvukli pripadnici Kfora, a kamioni neprestano pristižu sa novim količinima šljunka za tu novu barikadu. Jedinice Kfora izašle su kasno posle podne na saobraćajnice na teritoriji opštine Leposavić.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška u Leposaviću, Kfor je oko 18 sati preprečio vozilima put, a saobraćaj propuštao naizmenično jednom kolovoznom trakom.

Neka vrsta kontrolnog punkta uspostavljena je na putu koji vodi do baze Kfora "Noting hil" u Leposaviću, a poljski vojnici Kfora su na ovu lokaciju izveli četiri vojna vozila i jedan oklopni transporter.

Na istom putu, na nešto malo više od kilometar udaljenosti, nalazi se barikada koju su Srbi još ranije postavili.

*****
EULEKS NADZIRE SUĐENJE, VOZAČI U SREDU NA SLOBODI

Suđenje trinaestorici vozača firme "Eurokop" iz Raške vodiće se pod nadzorom Euleksa, izjavio je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, posle razgovora sa predstavnicima te misije na Kosovu.

Ivanović je u izjavi Tanjugu dodao da postoje indicije da će pritvoreni vozači nakon ročišta zakazanog u sredu uz novčanu kaznu biti pušteni na slobodu.

Ivanović je preneo da Euleks nije preuzeo slučaj od kosovskih organa, jer bi, kako su mu objasnili, taj proces verovatno odložio zakazano ročište, ali su preuzeli nadzor nad procesom.

"Prve konsultacije sa Euleksom pokazuju da su oni pregledali slučaj i da će pratititi dalji razvoj događaja. Oni smatraju da bi preuzimanje slučaja u ovom trenutku odložilo već zakazano ročište, a to bi značilo da bi Srbi ostali u pritvoru duže nego što bi inače trebalo", rekao je Ivanović.

LITURGIJA Poslednji dan sedmice protekao je mirno širom Kosova i Metohije, a obeležila ga je liturgija u crkvi uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, koju su služili mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije. U istoj crkvi nakon 12 godina obavljeno je venčanje jednog bračnog para srpske nacionalnosti

On je dodao da se može očekivati da vozači "Eurokopa", uhapšeni pod optužbama da su ilegalno ušli na Kosovo i Metohiju, u sredu budu pušteni na slobodu.

"Sve indicije ukazuju da će biti postigunt dogovor o novčanoj kazni, a to je, za sada, najbolja opcija sa kojom se slaže i advokat", kazao je Ivanović.

On je naglasio da je veoma važno da se vođenje procesa ne prepusti samo Albancima, jer, kako je dodao, postoje jaki pritisci da se ovaj slučaj ispolitizira.

Prema njegovim rečima, to što danas rade kosovska policija i pravosuđe pritvorenim vozačima u direktnoj je vezi sa blokadom prelaza 1 i 31 na severu Kosova i Metohije.

"Ne kažem da apriori sumnjam u ono sto će oni raditi, ali sama činjenica da su se za nešto što se obično kvalifikuje kao prekršaj odlučili da odrede pritvor pokazuje da su želeli da se na taj način revanširaju Srbima", zaključio je Ivanović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

MatijaBG

26.09.2011. 12:10

Dokle da mi iz Beograda placamo lazne paralelne bezlicne isnstitucije Kosovskih Srba,dokle da nas novac bude predmet sverca i svakojakog manipulisanja?Srbiji treba postaviti ultimatum da prizna Kosovo,sa Srbima se na zalost pokazalo da se jedino tako mora.Zao mi je 20%normalnih gradjana Srbije koji trpe ovu nakaradnu drzavnu politiku.

bora

26.09.2011. 20:13

@MatijaBG - Bas vi Srbi iz Beograda ste krivi za stanje na Kosovu. Sad placete za vas novac? Niste vi Srbi, izdajice!!!!

smrtnik

26.09.2011. 20:55

@MatijaBG - Ce ti todje i tebi Mecka da igra pred vrata, pa ce te pitam, i ko c ti bude tada kriv?

dada

26.09.2011. 22:38

@MatijaBG - a, pa tako su i za krajinu kukali beogradjani.... oni pa oni, pa sto se nismo branili.... a kad je bilo bombardovanje.... onda su prvi bili po podrumima bas ti isti. samo im je jezik dugacak. tuga. vama na kosovu svaka cast.... mada , na vasem mestu, ja ne bih rizikovala glavu zbog teritorije.... nije vredno. ziva i zdrava glava sve moze ponovo da stvori. provereno.

pokret

27.09.2011. 00:10

@MatijaBG - kako vas nije sramota da bilo sta govorite o kosovskim srbima?? umesto da budemo slozni, vi nas izdajete!! zbog vas u beogradu smo ovde gde jesmo , sram vas bilo!!!

pokret

27.09.2011. 00:11

@MatijaBG - sramvas sve bilo!!! o kosovskim srbima kovorite!!! izdajice!!!

Milorad-Kosovatrans

26.09.2011. 13:13

Bas tako Srbima samo ultimatum i resena stvar.Ne vidim drugi izlas iz ove cirkusiade

Vojvoda

26.09.2011. 22:09

@Milorad-Kosovatrans - Cirkuzanti, pa vi ste napravili taj cirkus pa se sami i izvlacite!

Idler

26.09.2011. 13:55

Dok vi spominjete nekakve pregovore i natezanja evo piše u Večernjem kako KFOR sprema neke tenkove za ravnanje tih vaših blokada !?

uzi

26.09.2011. 21:09

@Idler - Koji si ti specijalac...KFOR nema tenkove, niti ce ih ikada imati, kao sto nema ni artiljeriju.

David Morrissey

26.09.2011. 13:59

ako je EULEX pametan pustice ih odma na slobodu, sad imaju sansu da pokazu neutralnost koju su 1000 puta prokockali ako im je stalo do mira na Kosovu i Metohiji.

Shonan

26.09.2011. 21:23

Jer postoji neko pravilo na ovom sajtu kojim se zabranjuje hrvatima i albancima da vredjaju Srbe i Srbiju, podrivaju ustav Srbije, pozivaju na linc Srba, navijaju za krvoprolice i nova proterivanja Srba sa teritorije koju kontrolise KFOR i EULEX itd itd ?! Ja razumem da im dozvoljavate da se informisu na srpskim medijama, to je normalno, ali prelaze sve granice ukusa i vredjaju inteligenciju svakog prosecnog gradjinina ove zemlje. Molim pocnite sajt da radite kao i stampu na cirilici!

Vojvoda

26.09.2011. 22:13

@Shonan - Pusti ljude da pokazu svoje pravo lice. Nasli se ljudi u mrznji i to je sve sto ih drzi! To sto citaju nase medije...eeee sta ti je navika! :)))

Ras FSB

26.09.2011. 21:35

Mislio sam da je KFOR faktor stabilteta na Kosmetu. Zasto ovakva provokacija? Da bi postavili nekoliko policajaca na glavnim prelazima preko reke Ibar imali bi isti rezultat. Ionako me cudi zasto zvanicnici u Beograd ne pripoje te tri opstine centralnoj Srbiji. Onda bi mogla Vojska Srbije preuzeti kontrolu i ne bi ni prekrsili rezoluciju 1244! Zasto mi se cini da zvanicnici u Beogradu cekaju dok ne zahladi i vreme i reportaze da bi prihvatili status kvo?

Vojvoda

26.09.2011. 22:24

@Ras FSB - Da pripojimo tri opstine? U rezoluciji 1244 se ne spominje vracanje na tri opstine vec se spominje vracanje na celu nasu (trenutno okupiranu) teritoriju!

Stasica

26.09.2011. 22:13

Sramota je mlaka reakcija odgovornih institucija i lica. Ponekad pomislim da Srbija ni nema predsednika. Pojavi se tek kada nekoga treba docekati, strane diplomate ili sportiste. K'o hostesa...

Nebojsa

26.09.2011. 22:16

Umesto da kamere na drzavnoj televiziji direktno prenose sta se desava na Srbskom Kosmetu,da intervjuisu narod na barikadama i da nam prenesu agresiju i zlocin izvrsen od strane okupatora.....umesto toga mi gledamo odbojku i babu kako se ceslja!Gora medijska blokada nego u vreme milosevica.....ali neka-neka proci ce gore od njega!

Idler

26.09.2011. 22:54

@Nebojsa - Nebojsa....mediji se uglavnom manje bave stranim državama, a više svojim >;-))

Vojvoda

26.09.2011. 23:09

@Nebojsa - Idler, vec treci put pricas gluposti. E bre, pa sada si vec pijan.

Ivana

26.09.2011. 23:36

Narod se bori, a naša vlast je nesposobna da bilo kakav problem reši. Nama su pod hitno potrebni izbori, promena političke strategije kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno. Potrebna nam je nova politička strategija kao i noe političke ideje. aspišite izbpre.

BHF

26.09.2011. 23:58

Ja mislim da bi vam ovaj Vojvoda resio krizu..M(l)ogo neki pametan lik..:P:))))))))

Novi

26.09.2011. 23:58

Svaka cast tim jadnim ljudima. da sam tamo bio bi i ja, ali nisam nego sam preko okeana. sta ova vlada vise misli i radi nezna vise ni bog. Strasno

ROKI

27.09.2011. 00:55

Umesto da se igra mačke i miša na barikadama, KFOR bi trebao da se vrati u svoje okvire i da obezbedi normalan život i normalno kretanje Srbima na celom Kosovu.A što bi to radili, kad vlast u Beogradu tako blago reaguje na njihovo otvoreno savljanje na jednu stranu i nema rešenje za tu situaciju.

ljubomir radanovic

27.09.2011. 02:10

e pa drugovi i drugarice kosovo jeste ,bilo, i bice ono sto je jedinstvena,razmazena,nevidljiva,daleka,ljepa,jaka,nezavisna vecna,bogata95%jednostranog naroda,e pa sad kukajte te vam je drzava kriva te vam je amerika kriva

Драган Филиповић ПГ

27.09.2011. 08:37

Како би било да им у шљунак убацимо мало динамита ?

Kikili

27.09.2011. 08:45

Pitam se,kada ce vlast da shvati da ovo sto se desava na KiM niisu neozboljne stvari i nije igra,vec stvar koja treba da se resi na najbolji moguci nacin.

Yankoo

27.09.2011. 08:46

Vladi izgleda ne vredi pricati,da je stanje na KiM veoma ozbiljno.Ja ne znam vise za sta su oni sposobni i cemu njihova vlast,kad nas vodi stranputicom.

zozonci

27.09.2011. 08:46

Pa da,kada je vlada nesto i imala u planu,jeste,imala je planove u svoju koris

MicoS

27.09.2011. 08:47

Vlada neozbiljna.Pa nije ovo igra,ovo su ozbiljne stvari.Poslusajte jednom u zivotu i druge i za vase dobro

MicoS

27.09.2011. 08:47

Vlada neozbiljna.Pa nije ovo igra,ovo su ozbiljne stvari.Poslusajte jednom u zivotu i druge i za vase dobro

jexy

27.09.2011. 08:48

Nije vladu briga za Srbiju a kamo li za KiM.Oni se bore za druge manje bitne stvari,pa samim tim i narod opterecuju,kao sto je gej parada,pa onda krece kampanja,pa izori..Ko ce bre brinuti za nas,sta smo mi za njih?Sramota!

jajeca

27.09.2011. 08:51

Nije njih briga za Srbiju a kamo li za KiM.Oni se bore za druge manje bitne stvari,pa samim tim i narod opterecuju,kao sto je gej parada,pa onda krece kampanja,pa izori..Ko ce bre brinuti za nas,sta smo mi za njih?Sramota!

Vaso

27.09.2011. 08:54

Lako je sa puta uklonit barikadu.Kako je iz glava uklonit. Srbe više svijet nebi trebao zvati Srbi nego Barikaderi.