Nedelja, 25.09.2011.

09:48

Pola Čilea bez struje

Više od polovine stanovnika Čilea ostalo je u subotu bez električne energije.

Izvor: Tanjug

Default images

Uzrok za masovno iskakanje elektro mreže je naponsko "kolebanje na dva dalekovoda i pad kompjuterskg sistema", saopšteno je iz čileanskog ministarstva energetike.

Čileanski ministar energetike Rodrigo Alvares potvrdio je da se ne zna definitivno uzrok havarije, koja je pogodilo devet miliona stanovnika Čilea, ali je naveo da je bilo "problema sa kolebanjem na dva dalekovoda i padom kompjuterskog sistema", prenela je agencija AP.

Iskakanje električne mreže dogodilo se sinoć po lokalnom vremenu u prestonici Santjago de Čileu i na ukupnoj površini od 1.300 kilometara ove najduže zemlje na svetu, koja je potpuno okrenuta ka Pacifiku.

Normalno snabdevanje strujom u 90 odsto prestonice uspostavljeno je posle dva sata, dok su ostali delovi Čilea i dalje bez električne energije.

Čileanske vlasti saopštile su da je u mraku bilo devet, od ukupno 16 miliona stanovnika te latinoameričke države.

Zamenik ministra unutrašnjih sekretar Rodrigo Ubila rekao je da je na hiljade stanovnika prestonice bilo evakuisano iz vozova i metroa i da je policija obezbeđivala sigurnost od provala u Santjagu tokom "trajanja mraka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: