Život

Četvrtak, 22.09.2011.

12:19

Ostaci satelita uskoro padaju na Zemlju

Američka svemirska agencija saopštila je da se očekuje da ostaci nefunkcionalnog satelita, teškog šest tona, padnu na Zemlju u petak, 23. septembra.

Izvor: Tanjug

Default images

"Iako je još prerano da predviđamo vreme i lokaciju, vremenski period je sada jasniji", navela je NASA na veb sajtu.

NASA je prethodno saopštila da bi satelit mogao da padne na zemlju najranije 22. septembra, a najkasnije 24. septembra. Očekuje se da 26 delova satelita, koji je služio u istraživačke svrhe, ne sagori na putu kao zemljinoj atmosferi, a gde će pasti, još nije poznato.

Naučnici prognoziraju da će satelit pasti negde u pojasu između 57 stepeni severne i 57 stepeni južne geografske širine, u kojem živi najveći deo svetske populacije. NASA ipak smatra da je rizik po ljudske živote "ekstremno mali" i da za 50 godina istraživanja svemira nije zabeležen slučaj da je bilo ko povređen zbog pada objekta iz svemira.

Preciznija saznanja o zonama u kojima bi satelit mogao da padne biće dostupna tek nekoliko časova pre njegovog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: