Capital.ba

Barozo traži da Kijev omogući nesmetan protok ruskog gasa

08.01.2009. / 7:10

PRAG,  Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je  Ukrajinu da mora, ukoliko želi tješnje veze sa Evropskom unijom (EU), omogućiti nesmetan transport ruskog gasa u Evropu.
 “Ako Ukrajina želi tešnje veze sa EU ne bi trebalo da stvara nikakve probleme oko gasa koji ide prema Uniji”, precizirao je Barozo juče na konferenciji za novinare u Pragu.
 Čelnik Evropske komisije, koja u EU ima izvršno – operativnu ulogu, je rekao da su se Rusija i Ukrajina složile da međunarodni posmatrači nadziru protok ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju.
 “Mi smo dobili obećanje od obe strane da će prihvatiti prisustvo međunarodnih posmatrača”, kazao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za štampu sa češkim premijerom Mierkom Topolanekom, čija zemlja je od 1. janura preuzela, na rok od šest mjeseci, ulogu predsjedavajućeg u EU.
 Oštro upozorenje čelnika Evropske komisije Ukrajini usljedilo je nakon što je Kijev juče ujutro zatvorio i posljednju od četiri postojeće gasne stanice za transport ruskog gasa, preko ukrajinske teritorije, do evropskih kupaca.
 Zamjenik generalnog direktora ruskog “Gasproma” Aleksandar Medvedev je ranije juče izjavio da su nakon odluke Ukrajine da zatvori pomenute četiri gasne stanice isporuke ruskog gasa u Evropu sada više nego prepolovljene, na svega oko 200 miliona kubnih metara dnevno.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!