Protojerej Mitropolije spalio optužnicu

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Radomir Nikčević je danas ispred suda u Nikšiću zapalio optužnicu podnetu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja.
Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Radomir Nikčević je danas ispred suda u Nikšiću zapalio optužnicu podnetu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nikčević je optužen da je, kao direktor Informativno-izdavačke kuće svoje mitropolije, nepravilnim obračunom zarada oštetio državu za oko 95.000 evra, preneo je portal "Vijesti".

Protojerej je rekao da smatra da je tužilaštvo "sredstvo političkog pritiska jedne minorne bahate stranke na vlasti".

"Optužnica dolazi 11 godina kasnije od organa koji, umesto da bude istinska pravna ustanova u službi građanstva Crne Gore, služi kao sredstvo političkog pritiska jedne "minorne, bahate stranke na vlasti". Država, kao nekad pod komunističkom diktaturom, za "ideološki" i "verbalni" "delikt", ponovo sudi jednom crnogorskom mitropolitu - nasledniku svetosavskog prestola Svetoga Petra Cetinjskog, mitropolitu Amfilohiju i pojedinim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve", naveo je protojerej Nikšević, koji je nakon paljenja optužnice otišao u crkvu da se pomoli Bogu za sebe, ali i za sve one koji čine ovakva nedela.

Dalibor Kavarić, advokat protojereja, veruje da ta optužnica nije krivično-pravne prirode. On kaže da se iza optužnice koja je podignuta nakon 11 godina verovatno kriju neki drugi motivi.

"Sve mi to daje za pravo da verujem da postupak koji se vodi nema pravnu pozadinu već da ima za cilj da se otac Radomir iscrpljuje, ucenjuje i da se od njega lično i od Mitropolije traže određene usluge u određenim pravcima ili određeno popuštanje u određenim situacijama, imajući u vidu aktuelne događaje koji se tiču odnosa države i crkve", rekao je Kavarić novinarima.

Suđenje Nikčeviću je odloženo za 25. oktobar pošto je sudija službeno odsutan.
  • Violeta

    22.09.2011 21:38
    Kultura na udaru
    Na udaru je kako tradicionalna tako i oficijelna kultura i pisana rec u Crnoj Gori, sto je proces koji se odvija dugo vremena
  • novosadjan

    21.09.2011 17:28
    Jadnik bas mi ga zao na robiju sa njim pa neka se tamo moli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.